A 2019-es év legjobbjai

III. Táskák, vakuk, egyéb kiegészítők

A harmadik és egyben utolsó kategóriába azokat a fotós táskákat, rendszervakukat és egyéb kiegészítőket soroltam, melyeket több szempontból is kimagaslónak tartottam.

1. Univerzális tok

A Peak Design Tech Pouch tokját igazából nehéz bárhová is besorolni. Fotós táska is, meg nem is, hiszen nem kifejezetten fényképezőgépünk, vagy optikáink tárolására, hurcolására lett megrajzolva, hanem az egyéb kütyük és kiegészítők egy halmazba fogásáért felel. A Tech Pouch tekinthető egyfajta fotós neszeszernek, amiben vezetékeket, memóriakártyákat, töltőket, akkukat, de akár egy kisebb táblagépet is magunkkal vihetünk egy mondjuk nagyobb táskában. Ötletes és szerintem nagyon praktikus kiegészítő!

Peak Design Tech Pouch

2. Fotós hátizsák

Számtalan fotós hátizsák fordult már meg nálam, s az idén is akadt már egy-kettő a hátamra. Közülük azonban egyértelműen a Vanguard VEO Select 49 Backpackre esett a választásom, mivel rengeteg fotós cucc elfér benne, s ha épp utazni szeretnénk, akkor részben hagyományos hátitáskaként is használható. „Összességében a Vanguard VEO Select 49 Backpack egy remek fotós hátizsák, amibe például két dSLR váz, 3-5 objektív, mellettük egy rendszervaku, töltő és ezeregy apróság is elfér. Kifejezetten kényelmesen hordható, ráadásul helyzetnek megfelelően viselhető”. Az ára is igen kedvező, amivel a konkurencia termékeivel szemben plusz egy piros pontot nyert.

Vanguard VEO Select 49 Backpack

3. Divatos fotós táska

Sokféle fotográfus létezik, így nem csoda, hogy akad bőven olyan is, aki kifejezetten azokat a fotós táskákat kedveli, amelyekről nem rí le, hogy drága fényképezőgéppel és lencserendszerekkel van megpakolva. Persze, a divatos külső, és a mindennapi használhatóság nem minden esetben jelenti azt, hogy a praktikumot ne érné csorba, így a tetszetős külsejű és egyben praktikus táskák halmaza nem túl nagy. A Vanguardnak azonban nem egy, hanem kapásból két olyan táskája is járt nálam, amelyeknél minden rendben volt: a Vanguard VEO Range 36M BG Messenger Camera Bag, és a Vanguard VEO Range 48 NV Daypack Camera Backpack egyaránt kiválóan megfelelnek a fenti elvárásoknak!

Vanguard VEO Range 48 NV Daypack Camera Backpack

Vanguard VEO Range 36M BG Messenger Camera Bag

4. Rendszervaku

Rendszervakuból nem mindig, nem minden esetben az a legjobb választás, amit a fényképezőgépünk gyártója kínál. Adott esetben az sem zárható ki, hogy egy gyártóidegen márka terméke fog sokkal jobban megfelelni elvárásainknak. A Metz mecablitz 64 AF-1 például egy igen nagy teljesítményű, sokoldalú villanó, ami kellően kompakt ahhoz, hogy ne fordítsa ki a gépet a kezedből. „(…) a Metz mecablitz 64 AF-1 nyújtja jelenleg a legnagyobb kulcsszámot ebben a kompakt méretben. Szolgáltatásainak listája igen hosszú, és ráadásul minden beálltást el is menthetünk. Nagyon jó szolgálatot tesz a másodlagos villanó, amivel portrézáskor kivilágíthatjuk az árnyékokat. Míg az 52 AF-1 villanófejét csak felfelé lehetett dönteni, addig a Metz mecablitz 64 AF-1 esetében azt lefelé is mozgathatjuk, ami makrózáskor segítheti ki a fotóst a pácból. A vezeték nélküli módok, az USB aljzaton keresztül frissíthető firmware, a stroboszkóp mód pedig tovább emelik a Metz mecablitz 64 AF-1 értékét”.

Metz mecablitz 64 AF-1

5. Egyéb kiegészítő – fotófeldolgozás

Az utolsó kategóriát egy olyan termék nyerte, ami szerintem kötelező eleme kellene, hogy legyen minden fotósnak! A Loupedeck+ egy olyan vezérlő, amivel fényképeink utófeldolgozása válik élvezetessé és sebessé. „Aki nap mint nap képek tucatjaival, százaival dolgozik, vagy esetleg videókat szerkeszt, az mindenképp próbálja ki személyesen is a Loupedeck+ vezérlőt, mert tényleg villámgyorsan lehet vele dolgozni, így rengeteg időt spórolhatunk meg vele! Persze, a hobbifotós se kerülje, mert a képszerkesztés, a RAW fájlok hívása így még nagyobb élményt nyújthat majd, és hát az egész fotózás erről szól, a kellemes élményekről, az élvezetes munkafolyamatról! Mint minden minőségi kiegészítő, így a Loupedeck+ sem mondható olcsónak, de tekintsük egyfajta befektetésnek, vagy kényelmi eszköznek, amit csak egyszer kell megvásárolni és évekig, több számítógép-generációt kiszolgálva dolgozhat a kezünk alá. Szerintem alaptartozéka minden fotós háztartásnak!”

Loupedeck+

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.