A Nikon D780 lehet a D700 igaz utódja? Frissítve!

Működés

A Nikon D780 legfontosabb paramétereit már fentebb röviden megemlítettem, de hogy lássuk a teljes képet, álljanak itt még egyszer csokorba szedve:

  • 24 MP-es BSI CMOS full frame szenzor beépített fázisérzékelőkkel (valószínűleg a Z 6 lapkája)
  • Expeed 6 jelfeldolgozó processzor
  • ISO 100-51200 közti natív érzékenységi tartomány, ami ISO 204800-ig terjeszthető ki
  • 273 fázisérzékelő a szenzoron, ezek a szenzorfelületnek kb. 90%-át fedik le (arc- és szemérzékelés választható élőképes módban)
  • A Nikon D5-ből kölcsönvett fókuszálási algoritmus (a hagyományos 51 mezős AF rendszerhez)
  • 1/8000-900 mp-re képes zárrendszer
  • 7 kép/mp, illetve 12 kép/mp sorozatfelvételi sebesség (utóbbi szám élőképes módban csendes kioldással és 12-bites RAW használatával érhető el; 14-bites RAW fájlokkal 8 kép/mp lehetséges)
  • Videofelvétel maximum 4K felbontással és 30 kép/mp-es képfrissítéssel
  • Full HD módban akár 120 kép/mp is választható (akár lassított felvételként is)
  • 10-bites N-Log
  • HDR (HLG) széles dinamikájú felvétel
  • USB-n keresztül tölthető EN-EL15b akku
  • UHS-II kompatibilis SD memóriakártya foglalatok (2 db)
  • 3,2”-os dönthető és érintésérzékeny kijelző
  • Időjárásálló, magnéziumötvözetből kialakított váz (a Nikon illetékesei szerint a beépített vaku eltávolítása is a szigetelést szolgálja)

Elsőként a Nikon D780 élőképes élességállítására vetettem magam, hiszen sokak számára ez egy igen fontos funkciója a masinának. De miért is olyan fontos, illetve jó az élőképes fókuszálás? Nos, több okból érdemes ezt az élességállítási módot választani: a fókuszkeresés során kinagyítható az élőkép, így a legapróbb részletre is ráállhatunk, de használatával elkerülhető a fényképezőgép különálló AF moduljának esetleges jusztírozási hibájából adódó elé, vagy mögé fókuszálás, hiszen a dSLR élőképes módban magával a képérzékelővel állít élességet. Ez a fókuszmód régebbi tükörreflexes fényképezőgépekben is elérhető volt, ám a korábbi generációknál kizárólag kontrasztérzékeléses elven működött a dolog, ami lassabb és pulzáló hatású volt. A D780 már a képérzékelő felületére integrált fázisérzékelőket is tartalmaz, aminek hála elvileg ugyanolyan gyors lehet a Live View AF, mintha a gép „sima” fázisérzékelő AF modulját használnánk. Készítettem egy videót a próbáról:

Látható tehát, hogy a Nikon D780 élőképes élességállítása szinte azonnali, gyakorlatilag csak a klasszikus, tükörreflexes vázra tervezett objektív miatt tűnhet egy hajszálnyival lassabbnak, mint a natív (fázisérzékeléses fókuszálást használó) MILC rendszereké. Ennek az élességállításnak a további előnye, hogy az érintőkijelző segítségével azonnal oda tehetjük a fókuszt, ahová csak akarjuk (ne feledjük azonban, hogy a szenzorra integrált AF mezők nem fedik le a teljes képterületet, annak csupán 90%-án vannak szétszórva).

A témakörhöz lazán kapcsolódik a Live View során használható „Kevés Fényű AF” funkció, ami már -7 FÉ-s sötétségben is lehetővé teszi az automatikus élességállítás működését.

A próbák során érdekes módon nem tapasztaltam különbséget a „sima” élőképes AF és a Kevés Fényű AF között; igazából mindkét módban ugyanolyan gyors és pontos volt a D780 élességállítása. Ezt a funkciót majd még behatóbban le kell tesztelnem, ha visszakapom egyszer a gépet..

Az AF esetében lehetőségünk van arra is, hogy -5/+5 értékek között ízlésünknek megfelelően finomhangolhassuk az autofókusz sebességét, illetve 1-7 tartományban az AF érzékenységét. Általános felhasználás szempontjából – szerintem – fölösleges hozzányúlni a gyári értékekhez (0, 4). Akinek ez kevés lenne, az beállíthatja magának az „élességkövetés” sebességét is:

Tehát fókuszkövetéskor 1-5 közti értékekkel próbálkozhatunk attól függően, hogy épp milyen témára vadászunk. Repülő madaraknál az 1-2 értékekkel érdemes próbálkozni, míg viszonylag lassú (pl. futó ember) célpontnál akár a 4-es érték is jó eredményeket szülhet. Jópofa, de szerintem fölösleges paraméterhalmaz. Az AF rendszernek ezt azért magától is tudnia kellene.

Míg az arcérzékelés használható az optikai keresővel is, a szemérzékeléses AF csak élőképes módban vehető igénybe. Ez valahol érthető is, hiszen egy szem adott esetben már túl kicsi lenne a hagyományos 51 mezős rendszernek.

Ha kézi élességállítást választunk, akkor mindenképp használjuk ki az élőképben rejlő lehetőségeket! Itt nem csak kinagyíthatjuk a témát, hogy biztosan a megfelelő helyre álljunk élesre, hanem bekapcsolhatjuk az élkiemeléses fókuszsegédet, aminek intenzitását és színét a környezetnek megfelelően paraméterezhetjük.

A D780 felkínálja, hogy RAW fájljainkat gépen belül dolgozzuk fel. Ez azt jelenti, hogy kvázi külső szoftver nélkül is készíthetünk JPEG állományokat NEF fájljainkból. Persze, a D780 képfeldolgozó rendszere nem veheti fel a versenyt egy dedikált nyerskép-hívó szoftverrel, de szükségmegoldásnak még mindig nagyszerűen használható.

Egy nagyon praktikus szolgáltatása az újoncnak a „Fókuszléptetéses fényképezés”, ami lehetővé teszi a hihetetlenül nagy mélységélesség elérését például makrózásnál (ehhez nyilván statikus témára lesz szükség). A szolgáltatás igen sokféle beállítási lehetőséget kínál, így megadhatjuk a készítendő fotók számát (max. 300), az élességlépés mértékét (1-10), a felvételek közti időközt (0-30 mp), az expozíció rögzítést (tehát hogy az első kép értékei legyenek érvényesek a többi felvételnél is), illetve a néma fényképezést (elektronikus zár). Számomra csupán az hiányzott a funkcióból, hogy a felvételeket össze is fűzze a fényképezőgép, viszont ezt magunknak, egy külső szoftver segítségével kell elvégeznünk.

A D780 a „JPEG-huszár” kreatív fotósokra is gondolt: a Creative Picture Control összesen húszféle érdekes hatást kínál, melyeket elég körülményes lenne egy képfeldolgozó szoftverrel egyedileg elkészíteni.

Sokat fejlődött az Időzített felvétel és a Time-lapse videó, ezeket a felvételi módokat immár igen részletesen fel lehet paraméterezni.

A Többszörös expozíció is egy érdekes szolgáltatása a D780-nak. Ebben a módban több képkockát egyesíthetünk többféle képen. Megadhatjuk a felvételek számát (2-10), az átfedés módját (hozzáadás, átlagolás, világosítás, sötétítés), eldönthetjük, hogy a gép elmentse-e az egyes képkockákat, vagy csak a végeredményt, és akarunk-e használni rátétet a fotózás során (ha igen, akkor a fotómasina a rögzített képet áttetsző rétegként jeleníti meg a kijelzőn a következő kép komponálása közben).

Persze, a D780-nal HDR, avagy nagy dinamikaátfogású képeket is készíthetünk. Ennek paraméterezése során kiválaszthatjuk a HDR erősségét (automatikus, gyenge, normál, erős, extra erős), a HDR módját (sorozat, egy kép, ki), illetve eldönthetjük, hogy az egyes képkockákat is mentse a készülék, vagy csak a végeredményt.

Folyt. köv.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...