Vége a találgatásoknak, a FujiFilm X-T4 megérkezett!

A FujiFilm X-T4 hivatalos bejelentését már hetekkel megelőzték a pletykalapokon publikált vélt-valós információk, sőt, akadt olyan hely, ahol már a hivatalos termékfotókat is meg lehetett tekinteni. Eddig azonban nem lehettünk biztosak az X-T4 igazi lényében – ez változott meg ma kora reggel, ugyanis a gyártó végre hivatalosan bejelentette új APS-C szenzoros csúcsgépét.

Kép forrása: FujiFilm

Az X-T4 egyik legfontosabb újítása a beépített, szenzormozgatásos képstabilizátor, amivel akár 6 FÉ előnyre tehetünk szert (a FujiFilm legalábbis ezt ígéri 18 saját objektívjével összepárosítva, de a többi lencserendszerrel is legalább 5 FÉ-t kapunk). A mérnökök áttervezték a zárszerkezetet is, aminek köszönhetően immár 300 000 kioldási ciklus sem jelenthet gondot (ennyire tesztelik az új egységet). A tartósság mellett a zajszint is változott: az X-T4 redőnyzára halkabb működésű, mint az X-T3-é. A megnövelt elvárásoknak is megfelel az újdonság, mivel a 15 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség is elérhető általa.

Kép forrása: FujiFilm

Míg a FujiFilm X-T4 képérzékelője ugyanaz, ami az X-T3-ban található, az újonc teljesen megvadított autofókusz rendszerrel büszkélkedik. Ennek hála sokat javult az arc- és a szemérzékelés hatékonysága, de a témakövetés is sokkal biztosabb. A pletykákban említett új filmszimuláció is megérkezett, tehát az Eterna Bleach Bypass valóban választható az X-T4-nél. A fejlesztők megnövelték a tónusgörbék pontosságát, és az X-T4 már veszteségesen tömörített RAW fájlokat is rögzíthet.

Kép forrása: FujiFilm

Itt-ott a fotómasina külseje is megváltozott, igaz, nem radikális mértékben. Az egyik ilyen újdonság a kihajtható és elforgatható érintőkijelző, az AF-ON gomb, vagy a videó/állókép közt váltó egység, ami leváltotta a fénymérés gombját. Nagyobb lett a markolat, a hátsó vezérlőtárcsa picit jobban kiáll, illetve a szemkagyló rögzítése erősebb. A videó és a fotós beállítások immár különállóak, saját gyorsmenüt is kaptak. Az X-T4-ben a már nagyobb kapacitású (egy töltéssel akár 500 képet bíró) NP-W235 jelű akkumulátor található.

Kép forrása: FujiFilm

A filmkészítésért felelős részleg bővült a Full HD felbontásban elérhető 240 kép/mp-es frekvenciával, ám a vázról lemaradt a fejhallgató kimenete – ez utóbbinak valószínűleg nem sokan fognak örülni még akkor sem, ha egy USB-C átalakítóval visszakaphatják az aljzatot. Az opcionálisan megvásárolható portrémarkolat tartalmazza a 3,5 mm-es kimenetet.

Kép forrása: FujiFilm

A FujiFilm X-T4 „tavasztól” lesz megvásárolható, a vázért 1700, a 18-55 mm-es kitért 2100, míg a 16-80 mm-es szettért 2200 dollárt kér a gyártó. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...