Nikon Z 5 – ütős kis drágaság

Funkciók, szolgáltatások I.

A Nikon Z 5 – szerintem – már csak azért sem tekinthető teljesen „kezdő” kategóriának, mert a mechanikus zárjával akár az 1/8000 mp-es záridő is választható. A belépő kategóriában ez a határérték jellemzően 1/4000 mp szokott lenni (most tekintsünk el a középformátumtól, ahol az 1/2000 mp sem ritka csúcsértékként). A szenzormozgatásos képstabilizátor viszont már szinte az összes fényképezőgép „kötelező” alaptartozéka, így ebből a masinából sem maradhatott ki. A képérzékelő mozgása igen hatékonyan küzd a bemozdulások ellen (a gyártó 5 FÉ előnyt említ). A közismerten remegős kezemmel az 1/5-öd, 1/10-ed másodperces záridővel készült fotók zöme tökéletesen jó volt.

Kattints!

Egyik hátulütője a Z 5-nek a viszonylag lassú, csupán 4,5 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség. Még ha figyelembe vesszük, hogy ezzel a csúcsértékkel van autofókusz és fénymérés is a képkockák közt, a Z 6 ettől majdnem háromszor gyorsabb a maga 12 kép/mp-es sebességével! Igaz, felvételi formátumtól függetlenül 100 kép fér a pufferbe, ami elegendő kell legyen. Ja, igen: ha már a képformátumnál tartunk, említeni kell, hogy a Z 5 képmérete nagy (6016 x 4016), közepes (4512 x 3008), illetve kicsi (3008 x 2008) lehet, a formátum JPEG (finom, normál*, normál, alap*, alap), illetve NEF (RAW: tömörített, veszteségmentesen tömörített). A RAW fájlok esetében 12 és 14-bites színmélység közül választhatunk.

A Z 5 a Z 6 AF-rendszerét örökölte, ráadásul eleve úgy került ki a gyárból, hogy már tartalmazza azokat a fejlesztéseket, amiket a Z 6 csak a sokadik firmware frissítés után kapott meg. Megbízhatóbb lett a 273-mezős rendszer, de a kezelése is könnyebb, az arc- és szemkövetés pedig pontosabb, mint a Z 6-nál volt korábban.

A Z 6/7 bemutatásakor sokan kifogásolták a második memóriakártya foglalat hiányát. Nos, a gyártó anno azt mondta, hogy a vázakban nincs elég hely egy második foglalat részére, ami részben igaz is, hiszen az XQD/CFexpress foglalat valamivel nagyobb helyigényű, mint a kis kecses SD, így azt a két nagyobb testvérnél nem tudták megvalósítani. A Z 5-be viszont két SD foglalatot tettek, ahol mindkét rés UHS-II kompatibilis, és a menüben beállíthatjuk a második kártyahely funkcióját:

A Z 5 menürendszere, kezelőfelületének egyénre szabhatósága ugyanaz, mint a Z 6/7 esetében, így ha másodgépként használnák a Z 5-öt az javarészt pontosan ugyanúgy paraméterezhető, mint a két magasabb szintű Z-masina.

Mivel a Nikon Z 5 fényképezőgépben is megtalálható a WiFi és a Bluetooth modul egyaránt, így a vezeték nélküli kommunikáció könnyűszerrel megoldható okoseszközeinkkel és számítógépünkkel. A Nikon SnapBridge-dzsen keresztül alapszintű távvezérlést valósíthatunk meg: nem csak fényképezésre, de filmfelvételre is sor kerülhet. Állóképek esetében a fotógépen eltárolt képek 2 MP-es verzióját akár automatikusan is átmásoltathatjuk telefonunkra, táblagépünkre. A beállítások nagyon alapszintűek, a távvezérlés során is csak a legfontosabb, de a felvételkészítéshez elegendő eszköztárat kapjuk. Persze, aki vezetékes kioldóval szeretne operálni, az ezt is megteheti, mivel a vázon megvan ennek is a megfelelő csatlakozója.


Balra az álló-, jobbra a mozgóképek élőképes felülete látható

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...