A pletykák beigazolódtak: a Canon két új RF-bajonettes optikával nyitott

Két új, elérhető árú, RF-bajonettes lencserendszert mutatott be ma reggel a Canon. Az egyik nagy valószínűséggel minden full frame Canon MILC gép tulaj táskájában ott lesz: az RF 50 mm F1.8 STM viszi tovább a „nifty-fifty” („dögös ötvenes”) optikák vonalát. A csupán 160 grammot nyomó, 69 x 41 milliméteres lencserendszer legkisebb tárgytávja 30 cm, legnagyobb nagyítása 0,25x, a fókuszálásért pedig egy gyors és halk léptetőmotor gondoskodik. Az objektívre 43 mm-es szűrőket csavarhatunk, ami tovább segít spórolni, hiszen az ekkorka filterek igen kedvező áron vásárolhatók meg. A tubusban öt csoportba rendezve csupán hat lencsetag található, melyek közül 1 db aszférikus kialakításnak örvend. A Canon mérnökei a frontlencsét az úgynevezett Super Spectra Coating bevonattal is ellátták, ami a szellemképek és a becsillanások csökkentésénél kap szerepet. Az RF 50 mm F1.8 STM december közepétől 200 dolláros áron lesz megvásárolható, így még pont bekerülhet a karácsonyfa alá.

Kép forrása: Canon

A másik friss üveg az RF 70-200 mm F4L IS USM, ami 32%-kal rövidebb és 11%-kal könnyebb, mint az EF verzió: 695 grammos tömegéhez 119 x 84 milliméteres terjedelem társul. Mint az összes többi L-optika, így ez is szigetelt, így védett az időjárás atrocitásaival szemben. Egyik hátulütője ennek az optikának, hogy nem lehet sem állványcsonkkal, sem telekonverterekkel bővíteni, így marad, ahogyan kapjuk, legfeljebb a napellenzőjét lehet rá felcsavarni.

Kép forrása: Canon

A beépített képstabilizátor 5 FÉ előnyt nyújt, a fókuszálásért pedig két darab Nano USM motor felel, amik nem csak helytakarékosak, de némák és bitang gyorsak is egyben. Az objektív legkisebb tárgytávja 60 cm, legnagyobb nagyítása 0,28x. A magnéziumötvözetből kialakított tubusba tizenegy csoportba rendezve összesen 16 lencsetag került, ezek közt megtalálható 4 db UD kialakítású, de az Air Sphere bevonatról sem kell lemondanunk, ami a keményebb kontrasztért és a csekélyebb becsillanásokért, szellemképekért felel. Az objektív elejére 77 mm-es szűrőket csavarhatunk, az F32-ig szűkíthető blende írisze pedig kilenc darab lekerekített lamellából áll. A Canon RF 70-200 mm F4L IS USM már december elejétől megvásárolható, ára 1600 dollár lesz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...