Optikailag zoomolható kameramodullal érkezik a Sony csúcsmobilja

Megérkezett a Sony Xperia 1 Mark III, amelyben a Sony Alpha fényképezőgépekből kölcsönzött technológiákat találhatunk. S bár korábban már más gyártók kérkedtek azzal, hogy olyan optikai modult építenek a kameraegységbe, amellyel majd zoomolni is lehet, a Sony meg is építette azt: ekvivalens 70 és 105 mm között zoomolhatunk kedvünkre (fix értékek, F2.3 és F2.8 kezdő F-értékekkel). A készülék fő modulja 24 mm-es, míg a nagylátó 16 mm ekvivalens gyújtótávolságot kínál.

Kép forrása: Sony

A Sony Xperia 1 Mark III 20 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre képes, ahol a rendszer 60 kép/mp-es sebességgel készít AF/AE kalkulációkat valósidejű szemkövetős fókusszal. A Sony e készüléke világelső abban, hogy a 20 kép/mp-es felvételkészítés közben temporális zajszűrést hajt végre minden egyes képkockán. Rossz fényviszonyok közepette legfeljebb 4 képkocka kerül átlagolásra, így csökkentve a zajt.

Szóval, a hajtogatott optika ekv. 70 és 105 mm-es gyújtótávolságokat kínál optikailag, s persze, ezen értékek közt is zoomolhatunk, azt a rendszer digitálisan hajtja végre. A telefonokban található kameramodulok eddig jellemzően fix gyújtótávolságúak voltak, az optikai elemek mozgásával csupán az élességállítást hajtották végre a mérnökök. Bár a Sony tervezői szerint a 70 és a 105 mm közötti értékekre való zoomolás is megoldható lett volna optikailag, a hajtogatott fényút rendkívüli precizitást igényel, így egyelőre a fenti megoldás mellett döntöttek.

Kép forrása: Sony

A Sony Xperia 1 Mark III-ban az összes képérzékelőt újra cserélték: mindegyik több rétegből álló Exmor RS CMOS lapka lett. Ezeknek az egységeknek jóval nagyobb a kiolvasási sebessége, mint a korábbiaké. A fő modul, ahogyan fentebb is említettem, ekv. 24 mm-es látószögű, míg a nagylátó ekv. 16 mm-t kínál, a telefotós egység pedig 70-105 mm. Utóbbiban dupla fázisérzékelős AF mezők gondoskodnak a gyors és pontos élességállításról.

Nagy előrelépést jelent a 4K HDR OLED kijelző, ami 120 Hz-es képfrissítéssel dolgozik (ezt 240 Hz-re lehet növelni bizonyos működési módokban). A kijelzőt gyárilag kalibrálják, így az pontos színvisszaadást tesz lehetővé például külső monitorként használva (fényképezőgépre csatlakoztatva USB aljzaton keresztül).

A gyártó egyelőre nem közölt megjelenési dátumot, illetve árakat. Azt lehet tudni, hogy a Sony Xperia 1 Mark III az Android 11 operációs rendszerrel fog érkezni. Bövebb infó a Sony weboldalán található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...