Mit jelentenek a feliratok az objektíveken?

Bármennyire is alapvető és egyszerű információról van szó, nem mindenki igazodik ki a gyártók rövidítésein, amik az objektíveket díszítik. Most gyártók szerint összeszedtem ezeket a párbetűs rövidítéseket, hátha így érthetőbb és könnyebb lesz akár vásárláskor kiigazodni azon, mi mit jelent. Első körben a Nikon és a Sigma jelölései.

Nikon

A/M mode: autofókusz manuális kiegészítő móddal, AF prioritásos működés. Automata és manuális működést tesz lehetővé, nem kell külön manuális módba váltani az objektív élességállító rendszerét.

AS – aszférikus lencsetag. Optikai aberrációk javítását szolgálja, például a nagylátószögű objektívek torzítását lehet ilyen lencsetagokkal kompenzálni.

D – Distance information: a D és G jelölésű objektívek kommunikálnak a fényképezőgépvázzal és közlik a távolsági értékeket. Ennek főleg a 3D mátrix fénymérésnél van fontos szerepe.

ED – Extra-low Dispersion, tehát extra alacsony szórású üvegről van szó. Ilyen üvegtagot tartalmazó optikák éles, minimális színi hibákat felmutató képpel rendelkeznek. A fény különféle hullámhosszon beérő sugarait nem szórják szét, így nem alakul ki kromatikus aberráció.

G-type Nikkor: Ezeken a Nikon optikákon már nincs manuális rekeszérték állítási lehetőség.

IF – Internal Focusing, azaz belső élességállítás. Ha egy optika belső élességállítást használ, akkor annak hossza nem változik, mert a lencsetagok a tubuson belül mozognak.

M/A mode: AF-S Nikkor objektívek manuális/automatikus élességállítás közti kapcsolója.

ML – Meniscus Protective Lens: ívelt üvegtag az objektív frontlencséje előtt, ami szétszórja az érzékelőről visszavert fényt, így eliminálja a szellemképesedést.

N – Nano Crystal Coating – nanokristályos lencsebevonat. Anti reflexiós bevonat, ami az objektív belső tükröződéseit, szellemkép képződését védi ki. A név onnan ered, hogy nanométer méretű (a milliméter milliomod, a méter milliárdod része), kristályszerű szemcsézettséget hordanak fel az üvegfelületekre.

RD – Rounded Diaphragm: lekerekített íriszlamellák különösen „krémes” hatású bokeh-t rajzolnak, ami kellemes a szemnek. (Bokeh – a kép elmosott területén látható fénytükröződések formája)

RF – Rear Focusing – az ilyen jelölésű objektívek leghátsó lencsetag csoportja mozog csak élességállításkor. Mivel ezek általában a legkisebbek és legkönnyebbek, ezért gyors és halk fókuszálás érhető el így.

SWM – Silent Wave Motor: a Nikon saját élességállító motorja. Gyorsan, pontosan és halkan működik.

VR – Vibration Reduction, azaz rázkódáscsökkentés. Képstabilizátor Nikonul kifejezve.

Sigma

ASP – aszférikus lencsetagot tartalmazó optika.

APO – apokromatikus lencsetagot tartalmazó optika (színi hibákat szűri ki).

DC – digitális, legfeljebb APS-C méretű szenzorokhoz való objektív.

DG – digitális, akár teljes Leica képkockát rajzoló optikák.

EX – EX objektív: kiemelkedő minőségű objektíveket így jelöli a gyártó.

HSM – Hyper-Sonic Motor: halk, gyors élességállító motor a Sigma objektívekben.

IF – Inner Focus, azaz belső élességállítás. Az objektív hossza élességállításkor nem változik.

OS – Optical Stabilizer Function – optikailag stabilizált objektívről van szó. Tehát van benne egy (vagy több) mozgó lencsetag, ami a kéz remegését kisimítja.

RF – Rear Focus – az adott objektív a hátsó lencsecsoport mozgatásával állítja az élességet. Előnye a gyors, halk élességállítás. Ezek az optikák kevesebb áramot is fogyasztanak, mivel kisebb, könnyebb lencséket kell mozgatni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...