Mégis gépgyilkos a gammasugárzás?

Pár napja hírt adtam arról, hogy a Kodak egyik előadásán elhangzottak szerint egy bizonyos magasság fölött a gammasugárzás kárt tesz a fényképezőgépek szenzorjaiban. Nos, a világháló fotós szakfórumain megosztott vélemény alakult ki az ügy kapcsán, egyesek szerint a Kodak csak pánikot akar kelteni, míg mások valós veszélyt látnak a repülésben.

Teljesen véletlenül botlottam bele egy képbe (sajnos, nincs meg a forrás, de azt biztosra vehetjük, hogy a kép tulajdonosa a NASA), ami a NASA Endeavour űrsiklóját ábrázolja szemből lefotózva, kint az űrben. Milyen meglepő, a fotó telis-tele van színes pöttyökkel, amik halott, beragadt pixelekre utalnak. Nem, nem a magas ISO okozta ezeket a pixelhibákat, az EXIF ugyanis sértetlen és ott ISO 200 szerepel. Ja, igen: a fényképező egy Nikon D3x volt. Íme a képek és az EXIF adatok:

Lehet, hogy mégsem árt odafigyelni, ha repülőn visszük fotós felszerelésünket. Bár a linkelt hír alapján körülbelül három és fél méter vastag betonfallal kellene védeni a fényképező érzékelőjét a sugárzás ellen, de nagy valószínűséggel egy rendes fémdoboz (koffer) is kellően véd.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.