Neked is összefolyik a nyál a szádban, mikor meglátsz egy gyönyörűen fotózott kaját? Egyből szinte nekimennél a képnek és befalnád azt az egy tál kis semmit? Nos, milyen igaz a mondás, miszerint nem minden arany, ami csillog. Ez nincs másképp az ételfotózásban sem, hiszen nem mindig akar úgy viselkedni a fotózandó alany, ahogy azt a stáb szeretné. Fakó a zöldség színe? Nincs szép állaga a mártásnak? Semmi gond, majd segít a motorolaj, vagy a cipőpaszta! Íme, egy lista a gyakran használt „segédeszközökről”: (Kép forrása: Michael Ray)
- Forrasztólámpa: ezzel lehet olyan szépen megégetni a hamburgerek szélét, hogy ropogósan sültnek nézzen ki, de gyakran használják a liba bőrének ropogósra sütésére is.
- Motorolaj: szirupok, szószok feltuningolásához, esetleg teljes helyettesítésére használatos. 10W40? Nyami!
- Glicerin vagy étolaj: a tenger gyümölcse – legyen bármilyen fáradt, vagy bomladozó – máris feldobódik tőle, s úgy néz ki, mintha most, frissen hozták volna a tengerből a tárgyasztalra. Italok üvegeire fújva olyan hatást kelt, mintha behűtve tettük volna a fényképezőgép elé. Salátáknak is friss, ropogós hatást ad.
- Pamut labdácskák: jól átáztatva és átmikrózva a gőzölgő kaja látszatát keltik.
- Hajszpré: ha a fotózandó süti már a kiszáradás szélén van, akkor egy kis hajszpré csodákra képes – azt a hatást kelti, mintha finom, friss tortaszelet, süti ücsörögne a lencse végén.
- Fogpiszkáló: hamburgerek, saláták és minden más, könnyen „szétszaladó” kaja művészi formálásához nélkülözhetetlen eszköz.
- Barna cipőpaszta: ezzel jól átkenve a nyers hús olyan hatást kelt, mintha most jött volna ki a serpenyőből.
- Füstölő: a füstjét óvatosan szétfúvatva a gőzölgést utánozhatjuk vele.
- Fehér folyékony ragasztó: általában a tej, tejszín helyettesítésére használják. Glazúr és egyéb díszítéshez nagyszerűen használható.
- Gombostűk: lásd fogpiszkálók.
- Műjégkocka: igazi jégkockák nem sokáig bírnák a reflektorok fénye által termelt hőt, így akril és más műanyagokból készített műjégkockákat vethetünk be.
Végül egy kisfilm arról, ahogyan a mesterek űzik az ipart: