Fotókiállítás a tenger mélyén: „Vandenberg: Life Below the Surface”

A Key West-i „Vandenberg” hajóroncs már régóta szolgálatában áll a búvároktatásnak, ám most a bő 150 méter hosszú hadihajóroncs a kultúrának is otthont adhatott a szó szoros értelmében: a hajótest jobb oldalára a „Vandenberg: Life Below the Surface” (Vandenberg: Élet a Felszín alatt) cím értelmében 12 túlméretezett művészi képet erősítettek. (Képek forrása: staudinger-franke.com)

Az osztrák Andreas Franke alkotta remekműveket erős mágnesekkel rögzítették a roncshoz, így sem azt, sem a tengeri élővilágot nem károsítják, hiszen bármikor roncsolás mentesen eltávolíthatóak. „Bár hemzseg odalent az élet, burjánzik a roncs körül a tengeri élővilág, maga a hajótest mégis egy halott tárgy. Ezért arra gondoltam, ha embereket aggatok rá, ismét visszatér belé az élet.” – mondta Franke. Könnyed, légies képei, melyek folyékonyan ténykedő emberi alakokat ábrázolnak, erős kontrasztban állnak a roncs ipari fémjével. Egyik képen például egy kislány látható egy lepkefogó hálóval, ami olyan hatást kelt, mintha az egyik, éppen arra úszkáló halat szeretné elfogni.

„Szerencsére senki sem halt meg, amikor a hajó elsüllyedt. Bárki tetszése szerint értelmezheti a képeket, jómagam azonban úgy tekintek a hajóroncsra, mint egyfajta színházi színpadra, ahol épp emberek színészkednek, játszanak.” – mondta a művész. A kiállítás képei megtekinthetőek annak honlapján.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.