Mennyire mérgezőek a régi filmes műanyag dobozkák?

Az analóg korszak lassú lecsengését éljük; a régi szép időkből fennmaradt filmtároló kis műanyag dobozkák szinte mindenkinél megtalálhatóak odahaza. Ha már nincs meg a film, aminek valaha otthont nyújtott, de mégsem akarjuk kidobni, mert „majdcsak jó lesz valamire”, akkor használhatnánk akár élelmiszer – például fűszerek – tárolására. Azonban felmerülhet a kérdés, mennyire biztonságosak ezek a kis dobozkák? Az idők során vajon mennyi vegyszert szívtak magukba a filmekből? (Kép forrása: petapixel)

Ezt a kérdést mások már feltették a Kodak szakembereinek, akik örömest válaszoltak:

„Hogy a bennük tárolt filmet megvédjék a szennyeződéstől és bármiféle (akár kémiai) károsodástól, ezeknek a kis műanyag dobozkáknak nagyon tisztának kell lenniük belülről – a Kodak minőségi előírásai szerint, legalábbis. Magukból a konténerekből nem szabadul fel semmilyen káros vegyi anyag.

[…] Újságcikkek említették, hogy „mérgező vegyszer maradványok” találhatóak a dobozkákban, amik esetleg a bennük tárolt filmből származnak. Nos, nincs ilyen. A filmben használt vegyszerek annak zselatinos emulzió-rétegeiben található, melyek onnan nem tudnak kipárologni, kidörzsölődni stb.

[…] Összefoglalva: a Kodak filmkonténereiben nem lehet semmiféle vegyszermaradvány […] ezért annak, aki a filmtárolástól eltérő célra szeretné használni ezeket a kis dobozkákat, nyugodtan megteheti. Azonban érdemes előtte ezeket forró szappanos vízben kiáztatni, kimosni.”

A nyilatkozatban található még egy olyan apró megjegyzés, hogy a film olyannyira biztonságos, hogy ha házi kedvencünk véletlenül befalna akár egy teljes tekercs filmet, akkor is inkább attól kellene félnünk, hogy az megvágja belső szerveit, mintsem a celluloidban használt vegyszerektől legyen baja.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.