Régi és új – fiatal és idős: portrék évtizedekkel később ugyanarról az emberről

Ki ne gondolkozott volna már el azon, vajon hogyan fog majd 5, 10, 20, 50 év múlva kinézni? Sőt, akinek kisgyereke van, szinte naponta szembesül ezekkel a kérdésekkel: „Mi lesz majd x év múlva? Vajon jóképű lesz-e a porontyom (ha már én nem lettem az)? Hogyan fog felnőttkorában kinézni? Milyen lesz az arca, a testalkata?”. Nos, Sander Koot érdekes ötlettel állt elő egy fotós tanfolyamon: vegyünk elő egy rége(bbe)n készült fotót ismerősünkről, s próbáljuk meg hasonló módon lefotózni. Projektjének címe „Vissza a jövőből”.

Az Environmental Graffiti oldal interjút készített Sanderrel, amit megpróbálok nektek lefordítani.

Az elgondolás az ötlet mögött

Interjúnkat azzal kezdtük, hogy megkérdeztük Sandert, mi volt az ötlet a projekt mögött. Erre ő ezt felelte: „Minden saját családommal, a saját képeinkkel kezdődött, majd barátaim és az ők családjai következtek, végül vadidegeneket is lefotóztam. Amikor az embereknek mesélek a projektemről, az gyakran újabb modelleket hoz. A fotózás előtt elmagyarázom mindenkinek, mit fogunk csinálni, mit várok tőlük, ami nem sok: arra kérek mindenkit, hogy hozzon egy régi képet, ami róla készült (lehetőleg portrét), s amihez kellemes emlékei fűződnek. Utána vázolom nekik, mekkora móka maga a fotózás (mert valóban az!), majd mutatok pár korábbi példát a munkámból.”

„A fotózás mindig alanyaim otthonában zajlik, hogy kényelmesen, oldottan érezhessék magukat.” – folytatta. „Megpróbálok minél többet megtudni a régi fotóról, hogyan készült, mik a hátterei: hol és miért készült? Mire emlékeztet? Mi a története?”

„Közösen kiválasztunk három vagy öt eredeti fotót, amiket megpróbálunk újrafotózni. Körülbelül egy-két óra alatt megtudok mindent a képekről, meghallgatom a sztorijukat (amiket imádok!), majd még egy fél óra kell magához a fotózáshoz és kész is vagyunk.”

A stílus

Megkérdeztük Sandert, miért maradt a fekete-fehér képi stílus mellett, s hogy hogyan alakítja az összképet: „Miközben elkészítem a fotót, kizárólag a mimikát, a testtartást, a kompozíciót és a hátteret figyelem, hogy ezek mind minél jobban megfeleljenek az eredetinek.” – mondta. „A fotózás közben nagy kihívást jelent, hogy az alany fej- és testtartása egy az egyben megfeleljen az eredetinek. Az utófeldolgozás során megvágom és elforgatom a képet, ha kell, és addig változtatok az árnyalatokon és egyéb beállításokon, míg azok tökéletesek nem lesznek.”

Sander így folytatta: „Az első pár képem után átkonvertáltam mindet (a régieket, azaz az eredetieket is) fekete-fehérre, mert úgy gondolom, így néznek ki a legjobban a portrék, s a színek sem terelik el a figyelmet. Később aztán észrevettem, hogy néha az a legjobb, ha mégis meghagyom a régi képek eredeti színvilágát, s ehhez igazítom az újra fotózottakét.”

Az üzenet, a mondanivaló

Beszélgetésünk során fényt derítettünk Sander mondandójára, hogy mit szeretne, mit kapjon a nézelődő a sorozatától. Következőket mondta: „Az emberek tekintete nem változik, még 50-60 év után sem. Csupán érettebbek, kicsit ráncosabbak lesznek, de a tekintet marad. Projektem ennek a bizonyítéka.”

„Meglátogattam egy 89 éves párt, akik mindenféle nagyszerű történetet meséltek nekem korabeli fotóikról, melyeken 21 évesek voltak és épp összeházasodtak. Miközben meséltek, szinte újraélték azt a régi pillanatot, visszatért szemükbe a tündöklés, a fény! Egy másik hölgy (85 éves) mesélte, hogy képe a Második Világháború után készült (1946-ban), ahol egy a Vöröskereszttől kapott ruhában látható, amire az édesanyja virágos díszítést készített. Annyira büszke volt rá! Az új biciklijén 20 kilométert tekert a legközelebbi fényképészhez, csak hogy megörökíttesse (fenti kép). Az újrafotóhoz még a régi gyűrűjét is felvette, hogy megfeleljen az eredetinek. Gyönyörű!”

Sander portréalanyai iránti lelkesedése meglátszik abban, ahogyan beszélget velük, de magukban a képekben is. Némelyik fotója egyszerűen hihetetlen – ahogyan elolvadnak az évek és meglátjuk ugyanazt a fiatal személyt a képen.

Sander Koot pontosan örökíti meg a stílust és azt a bizonyos „huncutságot” a tekintetekben, ami az eredetin is látható. Ezért olyan különlegesek alkotásai.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.