Új, „elektromos” optikák a Panától

Na tessék, a gyártóknak máris annyira a fejükbe szállt a videózás, hogy külön erre a funkcióra kihegyezett objektíveket gyártanak fényképezőgépekre. Mintha csak valamiféle képregényből előugrott mutánsról lenne szó (helló, X-Men!), a Panasonic is ennek megfelelően, egy X-szel látta el két újdonságát: Lumix G X Vario PZ 14-42 mm és Lumix G X Vario PZ 45-175 mm F4-F5.6 APSH. Power O.I.S. a terítéken. (Kép forrása: Panasonic)

Miért nekünk, ha nem mechanikus (kackac, mármint focus-by-wire) módon történik az élességállítás, vagy a zoomolás? Mert állítólag sokkal folyamatosabb, finomabb a gyútáv változtatás, ami kevésbé zavaró videózás közben pl. egy finom svenkeléssel egybekötve. És azért is, mert olyan nagyon halk léptetőmotorokat szereltek ezekbe az új optikákba, hogy annak hangja nem hallatszik majd később a felvételen.

És miért nem jó ez nekünk? Bármi, ami villanyt igényel egy fényképezőgépen (is), az plusz fogyasztást jelent. Ha eddig a hagyományos objektívekkel nagy nehezen elértük a 300-350 kép/töltést, akkor már szerencsésnek mondhattuk magunkat. Most vonjuk le az új objektívek elektronikus működéséből adódó plusz fogyasztást (ami papíron bizonyára igen alacsony lesz, de a valóságban majd nem annyira) és máris ott tartunk, hogy egy hétvégi fotós kiruccanásra az eddigi kettő helyett három, vagy négy akkut vihetünk magunkkal.

Bár nem sok súlytöbbletet jelent a két kis plusz telep, de tekintettel arra, hogy például a Panasonic gépei csakis gyári (tehát Pana) akkukat fogadnak el (csak firmware hekkeléssel lehet rábírni némelyik vázat az utángyártott energiaforrással való együttműködésre), a pénztárcánkra majd igenis fogyasztó hatással lesz a dolog. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy mondjuk az Olympus vázai szeretni fogják az újdonságokat. Hoppá, máris két tényező, ami több pénzt dob a Pana zsebébe. Okos lépés..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.