Robert Landsberg fotós az életét adta egy tekercs filmért

1980. május 18-án 123 éves álmából kelt fel, s óriási robajjal szinte felrobbant az Egyesült Államokban található Szent Heléna (Mt. St. Helens) vulkán. 25 kilométeres magasságig jutott el a kitörési hamufelhő, melyből 1 km3-nyi szállóanyag jutott az atmoszférába. A hegy 401 métert vesztett magasságából a robbanás során; 600 négyzetkilométernyi erdőt tarolt le, s 62 ember életét követelte. (Adatok a Wikipédiából)

Észak-Amerika eddigi legsúlyosabb vulkánkitörését egy fotós is megörökítette, aki nem messze tartózkodott a helyszíntől. Robert Landsberg csupán pár kilométernyire volt a vulkánhegytől, amikor az kitört. A fotós azonnal tudta, hogy nem menekülhet el időben, ezért még annyi fotót készített, amennyit csak tudott, majd visszatekerte a filmet, betette az azt védő tokba, elcsomagolta a fényképezőgépét a táskájába, majd hátizsákja mélyére rejtette a felszerelést. Végül, mikor látta a 600°C-os izzó hamufelhőt maga felé söpörni, ráfeküdt hátizsákjára, hogy testével védje az értékes felvételeket.

17 nappal később találtak rá holttestére; halála nem volt hiábavaló, ugyanis sikerült megvédenie a filmet, így a felvételek értékes adatokkal szolgáltak a kitörést vizsgáló geológusoknak. Fotóit a National Geographic 1981. januári kiadásában publikálták.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.