Mi a baj a Nikon 1 gépekkel?

A bejelentést megelőzően, de utána is ugyanazokat a megjegyzéseket lehetett, lehet olvasni a fotós szakfórumok hozzászólásaiban: túl kicsi a szenzor, ennek ellenére nem elég kicsik sem a gépek (főleg nem a V1), sem az objektívek; miért nem m4/3 érzékelőt használt a Nikon; nincs elég manuális vezérlő, ennyi erővel egy csúcskompaktot is vehetnék olcsóbban. Azonban a hozzászólások olvasása közben nem is igazán a szenzor méretét érzem problémának, hanem inkább a gépek kezelhetőségét.

Mielőtt kitérnék fentiekre, gondoljuk végig, kinek is való, milyen célcsoportnak hozta létre az 1 (Egy) fényképezőgép sorozatot a Nikon? Érdekes módon, a gyártó nem határozza meg egyértelműen, hogy kinek is szánja új CX rendszerét, ezt a választ elegánsan a piacra bízza. Az fogja megvenni, aki úgy érzi, hogy szüksége van azokra az újdonságokra, melyeket ezek a fényképezők nyújtanak. Egy biztos: nem a dSLR felhasználók másodgépének szánja sem a J1, sem a V1 masinát.

Masahiro Suzuki, a Nikon egyik frontembere adott interjút a dpreview online fotós lapnak, ahol kifejtette, hogy inkább (de persze nem kizárólag) azoknak a felhasználóknak szánják az 1 sorozatot, akik kinőtték kompakt gépeiket, de nem akarják a dSLR vázak (rendszerek) tömegét, méretét, sem komplexitását felvállalni, de fontosnak tartják a cserélhető objektívet, a jó képminőséget, a gyorsaságot (általános működés és képfelvétel téren) és a kompaktoktól megszokott kis méretet. Suzuki úr elmondása szerint a felméréseik – melyeket világszerte végeztek – azt mutatták, hogy a felhasználók fontosnak tartották a kis méretet, a könnyű használhatóságot, a gyors működést és – persze – a jó képminőséget.

Nos, térjünk vissza az első bekezdésem utolsó mondatára „[…]nem is igazán a szenzor méretét érzem problémának, hanem inkább a gépek kezelhetőségét.”. Az a baj, hogy a fotós fórumokba általában a „geekek”, a fotósok (amatőr, vagy profi), de mindenképp a hozzáértőbb réteg szólal fel. Ennek a csoportnak pedig két tulajdonsága van: 1) valóban másak az igényeik, mint az Átlag Fotósnak (értsd: manuális vezérlőtárcsák, több beavatkozási pont a képalkotás menetébe), 2) abszolút kisebbségben vannak a gyártó célcsoportjával szemben. És ez a második pont a fontos a gyártó számára, hiszen a nagy tömeg hozza a profitot. A Nikon sem a D3, D700, D300, de még csak nem is a D7000 gépeinek eladásából él, hanem az iszonyatos mennyiségben forgalmazott kompaktok árbevételéből.

Igen, picsoghatunk. Igen, a szakújságíró is véleményt alkothat, de végső soron nem belőlünk „szakikból” él a piac. Mi kisebbség vagyunk, akinek egyelőre nem feltétlenül lett kielégítve az igénye a „valami kicsi, könnyű, szerethető, moduláris, bárhova elvihető” iránt. Egyelőre ne ítélkezzünk a Nikon 1 felől sem, hiszen még konkrét, végleges példánnyal senki sem találkozott, így nem is tudtuk tesztelni. Majd, ha már egy hétig nálam volt, s mindent részletesen kipróbáltam, majd akkor lehet nyilatkozni konkrétumokról. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szakújságírónak nagy a felelőssége: nem csak a szakik szempontjából kell megírni, véleményezni egy-egy gépet, hanem a tág publikum elvárásainak megfelelően is. Persze, más a kép egy D3 kategóriás gépnél, de itt nem erről van/lesz szó.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • dik_

  Jogos, jó cikk.

 • @dik_: köszönöm!

 • n0ky

  Hello. Én ugyan egy amatőr vagyok, aki próbálgatja a határait, de nem elképzelhető, hogy pont az amatőrök miatt került bele kisebb szenzor? Nem olyan régen írtál erről az oldalon, hogy minél kisebb a szenzor, annál élesebbek a fókuszponttól távolabb lévő dolgok. Szerintem egy amatőr ha elmegy nyaralni, nem akar mindenhol 20 képet csinálni, hogy minden jól látható legyen egy pontból, hanem szeretne mondjuk 4 képet, amin minden jól kivehető.
  Ha nem jól gondolom, nyugodtan írjatok ellenvéleményt, hiszen abból tanul az ember gyereke 🙂

 • n0ky

  Hello. Én ugyan egy amatőr vagyok, aki próbálgatja a határait, de nem elképzelhető, hogy pont az amatőrök miatt került bele kisebb szenzor? Nem olyan régen írtál erről az oldalon, hogy minél kisebb a szenzor, annál élesebbek a fókuszponttól távolabb lévő dolgok. Szerintem egy amatőr ha elmegy nyaralni, nem akar mindenhol 20 képet csinálni, hogy minden jól látható legyen egy pontból, hanem szeretne mondjuk 4 képet, amin minden jól kivehető.
  Ha nem jól gondolom, nyugodtan írjatok ellenvéleményt, hiszen abból tanul az ember gyereke 🙂

 • n0ky

  Bocsi, de valamiért kétszer rakta be. sry

 • @n0ky: elvileg a méret miatt csinálták kisebbre a szenzort (is), de persze, bármi kitellik ezektől 🙂

 • kjapp

  az ember gyereke azért venne ilyen méretű gépet, mert eszében sincs cipelni a szettáskát az obikkal meg a DSLR-rel.
  Elég lenne egy max kettő obi, de az kicsi legyen, és elférjen (majdnem ) az ingzsebben, de ugyanakkor képminőségileg ne legyen gagyi.

  Ilyesmi a Sony, vagy olcsóbban a Samsung vagy szebben a Pen

 • A Nikon nagyon későn lépett be erre a spec. piacra, most egyszerűen keresgeti a helyét. Kisebb szenzor, de azért a gép ne nézzen ki játéknak/kompaktnak, tehát nagyobb vázméret. A beépített kereső egy jó pont, habár az is lehetne optikai.
  Nagyon nehéz fogást találni ebben a szegmensben, ezért sem tudják igazából, mit akarnak. Az Olympus is tesztelte a piacot az első Pen árazásával, ezt maga a cég mondta.
  Majd meglátjuk 1 év múlva, merre tisztul a Nikon 1.

 • @n0ky: Nemtom, szerintem az amatőr fotós nem nyaraláshoz vesz gépet, hanem mert szeret fotózni. Hasonlóan vagyok (talán tarthatom magam amatőrnek 🙂 ), és én is inkább tükrösre váltok a kompaktról (ha a NAV is úgy akarja jövőre).
  Aki amatőr, annak jól jönnének a manuális beállítások is, mert esetleg fejlődik annyit, hogy idővel kihasználja. Aki meg családi fotózásra használná, az vagy ezt veszi, vagy kompaktot.

 • @kjapp: Mondjuk ez igaz, én is attól félek, hogy ha lesz tükrösöm, nem tudom mindenhova vinni 🙂
  De mondjuk ez lesz a legkisebb bajom 😀

 • nossvagyok

  “az amatőr fotós nem nyaraláshoz vesz gépet, hanem mert szeret fotózni” — ez így igaz, de közöttük is rengetegen vannak, akik “nem elég motíváltak” a fotózás elméleti, technikai részében való elmélyedésben…
  nos, ők “nem érdemlik meg”, hogy nagyobb képérzékelős gépük legyen 🙂
  de nagyobb szükségük van a kisebb szenzor nyújtotta előnyökre is, pl: gyors sorozat, “válaszd ki a legjobb képet” funkció, exponálás előtti fotózás…

 • nossvagyok

  most hogy újra beleakadtam e cikkbe, épp azon tűnődöm,
  miért nem esik le egyből a “beavatott” fotósoknak, hogy ez a rendszer nem nekik készült?
  sok felesleges komment, pocskondiázás helyett inkább lapoznának.. 🙂

 • @nossvagyok: most mondd meg 🙂

 • nossvagyok

  @MLaca: :DDDD