Csak egy kockát lőhetsz!

A focusedproject.org olyan kutatási témát indított – a szó szoros értelmében véve – útjára, amely a „one camera, one click, one moment”, azaz „egy fényképezőgép, egy filmkocka, egy pillanatkép” jelmondatra épít. Már nem új az az ötlet, miszerint egy fényképezőgépet világkörüli útra bocsátanak, hogy mindenki, akinek a kezében megfordul, készíthessen vele egy fotót mielőtt továbbküldené, ezért a Focused továbbvitte az elvet: nem csak egy gépet, hanem egy teljes analóg SLR szettet küldenek útra.

Novemberben összesen öt olyan táskát adnak majd világszerte fotóriporterek kezébe, melyekben egyenként egy SLR vázat, egy manuális objektívet (24, 35, vagy 50 mm gyútávval), egy papírnoteszt, egy vésztartalék tekercs filmet és egy nyakpántot találhatnak az érintettek. A fényképezőgépekben eleve lesz egy-egy tekercs ISO 200-as film, így a masinák töltésével nem kell foglalkozniuk a fotósoknak.

„A fotóstáskák világkörüli útra indulnak majd egyik fotóriportertől a másikhoz. Lehet, hogy egyikőjük Amerika szívében, egy álmos kisvárosban dolgozik majd épp, míg egy másik munkatársuk egy katasztrófa sújtotta terület kárenyhítését dokumentálja, de az is lehet, hogy pont olyan fotós kapja kézbe a szettet, aki a Fehér Ház újságírói stábjában tevékenykedik. Ami azonban mindegyikükre vonatkozik, hogy csak egyetlen egy képet készíthetnek a géppel.” – olvasható a Focused honlapján.

A szervezők azt kérik az érintett fotóriporterektől, hogy a mellékelt noteszba jegyezzék fel az elkészült fotó háttértörténetét. Miután a film összes képkockáját ellőtték, a szettek visszakerülnek kiindulási pontjukra, ahol a szervezők a történeteket és a képeket online kiadják.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.