Milyen bajonettje lesz a FujiFilm X200 váznak?

Vajon milyen bajonettel adják ki a FujiFilm X100 cserélhető objektíves utódját (vélhetően X200 lesz a neve)? Sokan Leica-M, vagy m4/3 rendszerre tippelnek, de voltak, akik szerint a gyártó egy teljesen új csatlakozófelülettel kínálná gépét és hozzá az optikákat. De minek? Megérné ez nekik? Új gyártósor, új fejlesztések, rengeteg kísérlet – ez mind sok pénzbe kerülne. A Leica-M foglalat már „szabadpréda”, ingyen alkalmazhatja bárki, de a m4/3 is tárt karokkal várná a Fujit, akikkel eddig sem voltak ellenségek. És mi van a Nikon F bajonettel? Hiszen a FujiFilm korábban már több dSLR vázánál használta a Nikon rendszerét. Itt valószínűleg a nagy bázistávolság okozhat gondot, mert miatta túl vastag lenne az X200 tükör nélküli vázteste.

Ha abból indulunk ki, hogy az X100 APS-C méretű szenzorral rendelkezik, akkor következtethetünk arra, hogy az X200-ba sem szeretne majd kisebb érzékelőt szerelni a Fuji. A m4/3 bázistávolsága 20 mm, az APS-C szenzoros Sony NEX rendszeré pedig 18 mm, sőt, a Leica M9-ben, ahol full frame érzékelő teszi a dolgát, 27,8 mm ez a táv. Igaz, utóbbinál trükközniük kellett a mérnököknek a mikrolencsékkel, hogy ne romoljon nagyon a képminőség. A lényeg azonban, hogy nincs szükség APS-C, de nagyobb képérzékelők esetén sem óriási bázistávolságra, mert a modern technológiák lehetővé teszik a célnak megfelelő lapkák gyártását.

A kérdésre tehát még mindig nincs meg a válasz. Még a legvalószínűtlenebb is előfordulhat, hogy a nehézségek és a nagy költségek ellenére egy új foglalattal állnak elő a Fuji szakemberei. Hamarosan meglátjuk, már csak pár hónapot kell addig aludni..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.