„Hopp! Megvagy!” – soha többé nem vernek át retusált képekkel!

Kutatók létrehoztak egy olyan szoftvert, ami automatikusan felismeri, ha egy fényképet retusáltak. A program egyelőre arcokra van kihegyezve, de hamarosan képes lesz tetszőleges kép analizálására. A szintetikus „döntőbírót” Hany Farid és Eric Kee fejlesztette ki, akik a New Hampshire-i Dartmouth Egyetem munkatársai. Szoftverük nyolc statisztikai paramétert figyel, melyek alapján felismerhető, hogy módosítva lett-e a kép. A program annyira okos, hogy a fotó megvágását és színkorrekcióját nem veszi figyelembe, tehát ezek nem minősülnek tiltott munkálatoknak. (Képek forrása: ellf.ru)

Kifürkészi viszont a geometriai módosításokat, mint például a bármiféle módon átméretezett, elforgatott arc- és testrészleteket (hányszor találkozunk mesterségesen lefogyasztott modellekkel?), és a textúrákban keletkezett változásokat (kisimított bőr).

A két kutató 350 önkéntes segítségével tanították be a mesterséges intelligenciát, amely így képes akár 80%-os bizonyossággal megmondani az adott képről, hogy az eredeti, vagy már módosított. Amint említettem, a program egyelőre emberi arcokra van finomhangolva, de a fejlesztők szerint gyorsan át lehet „nevelni” arra, hogy tetszőleges kép eredetiségét felismerhesse.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...