Így készíts hangulatos karácsonyi képeket

Bizonyára már te is láttál a neten olyan képet, ahol a háttérben az elmosott fények csillag, szív, hóember, vagy más alakot öltöttek. Ehhez gyakorlatilag egy fényerős objektívre (például az 50 mm F1.8 szinte az összes menő márkánál kedvezően megvásárolható – főleg használtan) és a kívánt alakzatú íriszre van szükség. Nem, nem fogjuk az optikád blendéjét szétvagdosni, de még csak szét sem szedjük a kis kedvenced. Csupán egy fekete, A4 méretű (lehet A5 is) kartonlapra, egy ollóra, egy ceruzára és esetleg egy körzőre lesz szükség. Még jobb, hagy van a közeledben olyan kreatívbolt, ahol lehet kapni mintalyukasztót (párszáztól egy-két ezer forintig terjed ezek ára). Erre persze semmi szükség, ha szépen tudsz rajzolni (bár szerintem az én kivételemmel bárki le tud rajzolni egy kis szívet, egy fenyőt, vagy egy csillagot..).

Első lépésben nézzük meg, mekkora az optika szűrőmenete. Esetemben ez 58 mm, tehát egy 57-58 mm közti kört kell kivágni a fekete lapból. Ezt szabadkézzel tettem meg, szerencsémre „tökéletes” lett a végeredmény. Most ennek a kerek lapnak a közepe felé (nem baj, ha elcsúszik valamelyik irányba) vágd ki a kiszemelt mintát. Itt épp egy szíves mintalyukasztó volt kéznél, ezért ezt használtam. Most illeszd a lapot az objektív szűrőmenetébe. Egyszerűen csak nyomkodd be a helyére.

Ha felcsavartad az objektívet a vázra, forgasd el úgy a lapot a szűrőmenetben, hogy az egyenesen álljon (lásd fenti kép). Az automatikus fénymérést és a tökéletes képminőséget felejtsd el, tedd manuális módba a gépet és az optikán is kapcsold át AF-ről MF-re az élességállítást. Ha le akarod venni a lapot az objektívről, akkor legjobb a fa fogpiszkáló használata. Óvatosan nyúlj be a hegyével a papírlap mintájának lyukán , majd egy kanalazó mozdulattal pattintsd ki a papírt. Fontos, hogy ne fém, vagy más kemény tárgyat használj, mert összekarcolhatod a frontlencsét! Felelősséget nem vállalok az esetleges károkért!

Igaz, hogy majd csak karácsonykor lesz igazán haszna a dolognak, mikor a szépen kivilágított fa előtt lehet gyerkőcöt fotózni, de addig is pár minta, hogy mire számíthatunk:

Ha nincs kedved barkácsolni és a karácsonyi vásárlási láz közepette is van némi fölösleges pénzed, akkor készen is hozzájuthatsz ilyen bokeh készlethez. Korábban írtam cikket a Lensbaby Composer optikáról, amihez mellékel a gyártó többféle mintás íriszt. A cikk itt olvasható, a Lensbaby pedig megvásárolható az Optiformnál.

Frissítés: Ha portré állásban is azt szeretnéd, hogy a mintád egyenesen álljon, csak forgasd el a papírbetétet a szűrőmenetben!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.