A 2011-es év MLZphoto díjnyertesei

A 2011-es év izgalmas volt digitális fényképezőgépek és kiegészítőik kapcsán. Rengeteg olyan eszközt tesztelhettem az idén (is), melyek valamilyen szempontból kimagaslóan teljesítettek. Következő listámban összegyűjtöttem nektek azokat a termékeket, amiket valóban érdemes megvenni és „rongyosra használni”. Kategóriákra bontva alábbiaknak adományoztam arany, ezüst, illetve bronz díjat:

Vaku: Sunpak auto 16R pro – univerzálisan alkalmazható villanó, amely ráadásul valódi körvaku. Ha szeretsz makrózni, vagy alternatív módon portrézni és nem félsz a manuális beállításoktól, akkor ez neked való. Ezüstérmes.
 
 
Kompakt fényképezőgép: Canon PowerShot SX230 HS – nagyon jó felépítésű, igényes masina, amelybe annyi extrát tömött a gyártó, amennyi csak belefért. Hátulmegvilágított érzékelője végett a kategóriához képest alacsony a zajszintje, jó az általános képminősége és igen fejlett videofelvételi lehetőségeket kínál. Van pár apró hiányossága, de mindenképp megérdemli az ezüst díjamat.
 
 
Kompakt utazózoom fényképezőgép: Panasonic DMC-TZ20 – rengetegen kedvelik a Panasonic eme kis fényképezőjét, nos, nem véletlenül. Minőségi vázba került számos hasznos szolgáltatás – többek között az igen hatékony képstabilizátor -, fejlett a mozgóképfelvétel és teljesen manuális módot is kínál. Bronzérmes.
 
 
Csúcskompakt: FujiFilm X10 – csak pár hete kapni Magyarországon a FujiFilm újabb mesterművét, ami a nagytestvér X100 alapján épült. Bár nincs hibrid keresője, az optikai nézőkéje kellemes élményt nyújt (jóval nagyobb és világosabb a kategórián belülieknél) és sok olyan funkciót kínál, melyek hasznosnak bizonyultak a mindennapos használat során. Aranyérem.
 
 
NILC (nem cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgép): FujiFilm X100 – pár bosszantó tulajdonsága ellenére érzelmeket kelt. Rendkívül szép és igényes alkotás a Fujitól, aminek lehengerlő a képminősége. Extrém alacsony zajszint, káprázatos színvilág és korszakalkotó hibrid kereső – fotózás tisztán. Aranyérem.
 
 
MILC (cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgép): Nikon 1 V1 – bár sokan már megjelenése előtt leírták az „apró” CX szenzor miatt, mégis megdöbbentően jó a képminősége és nagyon gyors a működése. Ráadásul olyan dolgokra képes, amit máshol hiába keresünk. Szerintem zseniális masina a V1, ami kisebbik testvérével szemben elektronikus keresővel és (egyedi) vakupapuccsal is szolgál. Filmfelvételi tudása nagyon fejlett, nem csak Full HD felbontással, hanem lassított videóval is kényeztet. Szolgáltatásainak listája túl hosszú, hogy leírjam. Ezüstérmes.
 
 
MILC cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgép): Panasonix DMC-GX1 – a GF1 után sokan epekedve várták a méltó utódot, ami most végre megérkezett. Nagyon gyors működéssel (általános működés és AF rendszer) és hasznos funkciókkal megspékelt masina lett belőle. Ezüstérmes.
 
 
m4/3 objektív: Olympus M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 MSC – rendkívüli portréobi rendkívül kedvező áron. Igaz, hogy tubusa műanyagból készült, de kivitelezése mégis igényes, minőségi. Optikai teljesítménye nagyon jó, a háttérelmosása (bokeh) szemrevaló. Abszolút aranyérmes.
 
 
m4/3 objektív: Olympus M.Zuiko Digital 12 mm F2.0 ED MSC – na, itt aztán megmutatta az Olympus, hogy tud nagyon komoly minőségben objektívet építeni. A tubus alumíniumötvözetből készült, a fókuszgyűrű pedig egy mozdulattal manuális élességállításra kapcsolható. Optikai tulajdonságai nagyon jók, de kicsit drága. Ezüstérmes.
 
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.