Evgen Bavcar, a vak fotográfus

Néha csodálatra méltó, mekkora tudást és milyen sokoldalúságot tükröz a gyengén látók munkája. Főleg igaz ez olyan esetekben, mikor bizonyos feladatokat jobban oldanak meg, mint azok, akiknek tökéletes a látása. Ilyen például a fényképészet.

Bizonyára sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy egy vak ember képes legyen fotózni. Nos, Evgen Bavcar pedig pont ezt csinálja. Sőt, ő nem csak egy kocafotós, hanem jól ismert, hiszen munkáit világszerte publikálják, kiállítják. A 65 éves Bavcar, aki egy apró Szlovén faluban született, két egymást követő baleset során vesztette el látását még 12 éves kora előtt. A sajnálatos esemény után négy évvel jutott életében először fényképezőgéphez; első fényképe arról a lányról készült, akibe szerelmes volt.

Arra a kérdésre, hogy mégis hogyan képes minderre, azt válaszolta, hogy „Azt fotózom, amit elképzelek. Az eredeti képek a fejemben léteznek. A mentális kép megalkotása a lényeg; a fizikai fénykép az, ami a legjobban tükrözi a képzelet munkáját.”. Bavcar bevallotta, hogy van, amit elmulaszt, de ez – így ő – megesik a jól látó fotográfusokkal is. „Képeim törékenyek – soha nem láttam őket, de tudom, hogy léteznek és némelyikük mélyen megérintett.” Fényképeit olyanok segítségével hívja elő, akik „közvetítőként szolgálnak a papír és saját belső valóságom közt”. (Forrás: odditycentral.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.