„Ezt a fényképet nem adom ingyen!”

„Ez volt az első naplementés kép, amit 2012-ben fotóztam. Elkészítése 6612 dolláromba került. 12 dollár volt a benzin, hogy munkából erre a helyszínre, majd haza menjek. A fényképezőgép hozzá 2500 $ volt, a használt objektív 1600. A Singh Ray átmenetes ND szűrő 210 dolláromba került. A nagylátószögű adapter még egy 200 $ volt. A Slik háromláb 130, a távkioldó 60 dollárba került. Amint haza értem, a fotót számítógépemre másoltam, ami még egyszer 1200 dollárt elvitt. A Photoshop Lightroom 3, amiben szerkesztettem a fotót, 200 dollárba, a Photoshop, amit utána használtam 500 dolláromba került. Mindezt összeadva 6612 dollárra jön ki a móka (és a szerző nem vette figyelembe a memóriakártyát, ami szintén nem két fillér, ha márkásat és gyorsat használ – a szerk.).


A szerző engedélyével használva

Szóval, ha te, kedves nézelődő, egy magazinnak, weboldalnak, cégnek, sport-csapatnak, vagy a reklámszakmának dolgozol és fel szeretnéd használni fenti fényképemet, akkor kérlek, ne gyere azzal a süket dumával, hogy hogyan tudnád ingyen, vagy kis hírverésér cserébe megkapni. Megtaláltad a fényképet, szóval van elég „hírverésem”. Van reklámcélokra fenntartott kereted – ez a fényképmegszerzési feladat pontosan az, amire az a büdzséd van. Bizonyára nem várod el szerkesztőidtől, a titkárnődtől, de a főnöködtől sem hogy ingyen dolgozzanak. Senkinek sem adom oda ingyen. Csak azért, mert a kép digitális, még nem jelenti azt, hogy nem került semmibe az elkészítése.

Ahogy már valaki jelezte felém, ez az egyetlen kép nem került igazából 6612 dolláromba, de ha nulláról indulva szeretnél ilyet készíteni, ahhoz ki kéne alakítanod a megfelelő infrastruktúrát, az eszköztárat – érted, amit mondani akarok. Így tehát ez az összeg a kiindulási alapom akkor, ha ellopják – erről az összegről fog neked számlát küldeni az ügyvédem, ha az engedélyem nélkül felhasználod.”

Ha fényképeidet csupán a hírnévért adod oda, a legjobb, ami történhet, hogy majd valaki megkeres olyan dumával, hogy látta a fotódat és kölcsön kérheti-e… némi hírnévért cserébe. Próbáld ki ezt a módszert, ha legközelebb beülsz ebédelni valahova: mondd meg a pincérnek, hogy cserébe, ha ingyen adja neked az ebédet, elmeséled az összes haverodnak, milyen finomakat főznek. (Forrás petapixel.com via John B. Mueller Flickr)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.