Íme a hivatalos Nikon D800 fotók!

A nikonrumors.com oldalon láttam az imént, hogy előbújtak a hivatalos Nikon D800 termékfotók. De nem csak a fényképek, hanem a teljes, hivatalos sajtóanyag is előkerült, miszerint a D800 valóban egy 36,3 MP felbontású szenzor köré épül.
 
„A Nikon bemutatja a már régóta várt HD-SLR D800 fényképezőgépét, amely eddig soha nem látott felbontást és képminőséget nyújt úgy álló-, mint mozgóképek esetében. A készülék videofelvételi szolgáltatásait a professzionális fényképészek és videográfusok részére fejlesztette ki a gyártó. A Nikon D800 olyan innovatív elemekkel állt elő, mint például a 36,3 MP-es FX CMOS szenzor, a 91 000 pixeles RGB érzékelő, a fejlett témafelismerő rendszer és számos egyéb funkció.
 
 
Kivételes képminőség
 
Az új 36,3 MP-es CMOS szenzor (7360 x 4912 pixel) FX formátumban a Nikon által valaha gyártott legnagyobb felbontást kínálja megfelelve így számtalan Nikon rajongó kérésének. Ideális olyan helyzetekben, amikor nem köthető kompromisszum a képminőséget illetően, mint például esküvőkön, stúdióban, vagy tájképek készítésekor. Az ilyen hatalmas felbontásnak köszönhetően a fotósnak lehetősége nyílik arra, hogy akár a legapróbb részleteket is lélegzetelállító tisztasággal megörökíthesse. A D800 képérzékelője minden szempontból úgy lett tervezve, hogy kevés fény mellett is tiszta fényképeket produkáljon, így több olyan műszaki megoldás lett beépítve, ami minimalizálja a képzajt.
 
A D800 eleget tesz a Nikon hírnevének, miszerint azt a szuverén lehetőséget kínálja, hogy kevés fényben is használható legyen. Az érzékenység standard tartománya ISO 100-6400 között van, ami kibővíthető lefelé ISO 50 és felfelé ISO 25600 értékekig. A képrögzítés színcsatornánként 16-biten történik, ami gyönyörű gradienseket tesz lehetővé. Az FX mód mellett lehetősége nyílik a fotósnak a fényképezőgép DX formátumban való használatára is, ahol 15,3 MP méretű képek készülhetnek (4800 x 3200 pixel méretben).
 
A D800 fejlett témafelismerő rendszerrel rendelkezik, aminek része a 3D Color Matrix Meter III fehéregyensúly érzékelő. Ennek hála a legbonyolultabb megvilágítási helyzetekben is rendkívül pontos színmérést nyújt a fényképezőgép. A rendszer lelke egy innovatív RGB szenzor, ami minden témát aprólékos elemzésnek vet alá. Ez az új érzékelő képes arra, hogy nagy pontossággal ismerjen fel arcokat – a Color Matrix Meter priorizálja a felismert arcokat, s ezekhez állítja be az expozíciót.
 
További újdonság az Expeed 3 jelfeldolgozó processzor, amely az egész rendszert vezérli és kézben tartja. A D800 AF-rendszerének érzékenysége és gyorsasága mögött is ez a CPU áll. A Nikon új képfeldolgozó processzora képes hatalmas mennyiségű adatok gyors feldolgozására úgy, hogy tökéletes színvilágot, fehéregyensúlyt és tonalitást biztosít. Az Expeed 3 CPU ezen felül sokkal energiatakarékosabb, így biztosítva a fényképezőgép hosszabb használhatóságát egy akkutöltéssel.
 
A belső HDR funkcióval nagyobb dinamikatartomány fogható be. Egy dedikált nyomógomb közvetlen hozzáférést biztosít a Nikon Picture Control funkcióihoz, így felgyorsítva a fotó és a videó paramétereinek – mint például a szaturáció, az élesség, vagy a színvilág – beállítását valós időben.
 
Igazi mozigép
 
A Nikon D800 kompakt és könnyű felépítésével ideális a gyártási környezethez. Funkciói és szolgáltatásai rendkívül praktikusak és hasznosak mind stúdió, mind helyszíni mozgóképfelvételekhez. A filmfelvételekhez számos felbontás és gyorsaság közül lehet választani, így Full HD (1920 x 1080) és HD képméretek közül (30/24 illetve 60 kép/mp). A B-frame tömörítési eljárással lehetőség nyílik legfeljebb 29 perc 59 másodperces videoklipek felvételére H.264/MPEG-4 AVC formátumban. A mozgóképfelvételre optimalizált CMOS szenzor rendkívül gyors kiolvasású.
 
A D800 lehetővé teszi, hogy a választott sémától függetlenül kihasználhassuk a legnagyobb felbontást (1080p). A nagy, 3,2”-os kijelző (921 000 képpontos felbontással), pedig megkönnyíti az élesség ellenőrzésé. Az LCD fényerejét a fényképezőgép automatikusan állítja be a környezeti világításnak megfelelően.
 
Professzionális használathoz fontos, hogy az eszközhöz csatlakoztathatni lehessen külső mikrofont és kijelzőt. A D800 tömörítetlen HD jelet ad ki HDMI aljzatán keresztül (8 bit, 4:2:2). Ez a jel többféle csatlakozók közbeiktatása nélkül is közvetíthető LED kijelzőkre, digitális felvevő eszközökre. A kép egyszerre látható a D800 kijelzőjén és a rákötött monitoron.
 
A Nikon D800 olyan funkciókkal is fel lett vértezve, melyek a hangminőséget fokozzák. Találunk rajta fejhallgató aljzatot, amin keresztül monitorozható a hangfelvétel. Ez egyébként 30 lépésben állítható. A beépített mikrofon érzékenysége 20 lépésben paraméterezhető, így a legélethűbb lehet a hangvisszaadás.
 
Zársebesség és teljesítmény hihetetlen pontossággal
 
Az Advanced Multi-Cam 3500 AF a már bevált 51-mezős Nikon AF-rendszer továbbfejlesztett változata. A teljesen egyedire szabható rendszer lehetővé teszi a fotósnak, hogy gyorsan mozgó témákat fókuszban tartson és pontosan követhessen, vagy az egymezős variációval az abszolút legprecízebb élességállítást valósíthassa meg. Az AF-rendszer 15 keresztszenzort tartalmaz a megnövelt pontosság érdekében és képes az emberi arcok felismerésére. A D800 a külön 9 AF keresztszenzorjának köszönhetően még F8 fényerejű Nikkor objektívekkel is képes az automatikus élességállításra.
 
A legrugalmasabb módban lehetséges többféle AF-mód együttes használata, mint a normál, kiterjesztett terület és arc-, illetve tárgykövetés. A D800 csupán 0,12 mp-et igényel, hogy munkába álljon; FX módban, teljes felbontású képek estében 4 kép/mp (az opcionális MB-D12 markolattal 6 kép/mp) lehet a sorozatfelvételi sebesség. A munkamenet további gyorsítása érdekében a D800 USB 3.0 szabványú adatkommunikációs portot kapott.
 
 
Forma és működés
 
A D800 váza magnéziumötvözetből készült, így rendkívül ellenálló és megbízható felépítésű. A váztest időjárásálló, a nyomógombok és kezelőszervek o-gyűrűkkel vannak lezárva, így sem nedvesség, sem por nem jut a gép belsejébe, de az elektromágneses interferenciáknak is ellenáll.
 
A zármechanizmus 200 000 kioldásra van hitelesítve, a szenzortisztítás pedig ultrahangos módszerrel történik. Az önelemző zár tartalmaz egy tükörkiegyensúlyozó funkciót, ami minimalizálja annak visszacsapódását. A kijelzőt speciális bevonat védi a túlmelegedéstől, így hosszabb használat során sem történhet túlmelegedés. A D800 két memóriakártya foglalattal rendelkezik: egy SD és egy CF rés lett beépítve. Ezeket többféle módban lehet használni (túlcsordulás, párhuzamos RAW/JPEG írás stb.) és kezelik az UDMA-7, illetve SDXC/UHS-1 kártyákat.”
 
A fordításom bizonyára nem a legjobb, de hogy kicsit mossam magam, a forrás is eleve egy – ha jól tudom – brazil oldal guglis fordítása volt angolra. Holnap már valószínűleg a hivatalos sajtóanyagot is olvashatjuk majd 😉
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.