65 éves a Polaroid instant rendszere

Február 21-én volt 65 éves a Polaroid instant fényképezőgép, amelyet 1947-ben mutatott be Edwin Land a nagyközönségnek. A szabadalmaztatott megoldásban körülbelül egy perc alatt hívta elő önmagát a Polaroid Land Camera Model 95-be helyezett film. A masina neve – mármint a szám – amúgy árából következik: 95 dollárt kellett érte anno fizetni.
 

Fotó forrása: Photography News – Eugene Ilchenko
 
Bár jogilag Edwin Land nevéhez fűződik a Polaroid Land Camera találmánya, mégsem benne, hanem lányában fogant meg az ötlet: a Grand Canyonnál töltött vakációja alatt a lány azon bosszankodott, hogy miért tart olyan sokáig a filmek előhívása, miért nem lehet azonnal látni az elkészített képet. Ötlete nem hagyta nyugodni apját, aki szinte azonnal elkezdett dolgozni annak megvalósításán. Célja az volt, hogy a kioldó lenyomásától számítva 60 másodpercen belül kezünkben tarthassuk az elkészült fényképet.
 
A Polaroid eredetileg 60 darabot gyártott ebből a készülékből; 57-et még 1948 karácsonya előtt eladásra bocsátottak a Boston’s Jordan Marsh áruházban. A vállalkozás marketingesei túl óvatosak voltak, azt hitték, még ez a szerény mennyiség is elegendő ideig lesz majd a bolt polcain, hogy kényelmesen legyárthassák a második sorozatot. Nos, az 57 gépet az első nap elkapkodták.

 

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.