8K felbontású videó-szenzort tervez a japán NHK

A Japán Nemzeti Műsorszolgáltató, az NHK olyan szenzoron dolgozik, amely 8K felbontás mellett képes 120 kép/mp sebességre, így támogatja a vállalat Super Hi-Vision szabványát, amely 7680 x 4320 pixellel (UHDTV) dolgozik. A 33 MP-es felbontás így 16-szor nagyobb, mint a már nagy tömegekben elterjedt Full HD a maga 1920 x 1080 méretével. A lapka, amelyről korábban már beszámoltak a jelenleg is zajló IEEE International Solid-State Circuit Conference konferencián, a Shizuokai egyetem együttműködésével készül.
 
 
A szakemberek úgy vélik, hogy az UHDTV felbontás 2020 körül érkezhet meg az átlagfelhasználókhoz; a tervezet szerint a 2012-es olimpiáról már fog olyan csúcsminőségű közvetítés készülni, amit UHDTV @ 60 fps minőségben fognak Anglia-szerte óriáskivetítőkön sugározni.
 
Az NHK amúgy már komoly hírnevet szerzett nagyfelbontású műsorsugárzó technológiák fejlesztőjeként: HD tartalmakat már 1982-ben készítettek. De a 8K technológia sem újdonság náluk, hiszen korábban is rendelkeztek már olyan megoldással, amely az Aptina 4K-s lapkáinak összevonásával készült és képes volt 60 képkocka/mp sebességre. (Forrás: dpreview.com)
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.