„Milyen fényképezőgépet vegyek?”

Aki imád fotózni és égeti a pénz a zsebét, az valószínűleg legalább már egyszer felvetette ezt a kérdést. Beruházás előtt azonban érdemes végigmenni egy gondolatsoron, hogy a későbbiekben ne kelljen óriási buktával továbbadni a párnapos szerzeményen. Tőlem is gyakran kérdezik, hogy milyen gépet ajánlok, melyik a jobb A és B közül – mind olyan kérdés, amire nincs egyértelmű válasz. „Én csak az ajtót tudom megmutatni – benyitnod neked kell” – hogy egy híres mondatot idézzek (ismeretlen forrás). Gépvásárlás előtt érdemes félretenni egy kicsit az érzelmeket. Jómagam is elkövettem már azt a hibát, hogy egy új fényképezőgép megjelenésekor azonnal lecsaptam arra, mert tetszett, mert megfogott a jellege, holott már a műszaki leírása alapján sem elégítette ki igényeimet. A lecke fájdalmas volt, amit súlyos tízezrekben lehetett mérni. Hogy te elkerül(hes)d ezt a hibát, íme, pár kérdés, amire saját magadnak kell válaszolnod:
 
 
  1. Mire, milyen feladatkörre akarod használni a masinát? Gyorsan mozgó lesz a téma, vagy statikus? Hosszú expozíciós időket igényel, vagy csak átlagos záridőkkel kell majd dolgoznod? Kell nagy felbontás? Kell zajmentes magas érzékenység (ISO)? Sok sorozatfelvételt fogsz majd készíteni, vagy csak egy-egy fotót? És még folytathatnám.
  2. Rendelkezel már valamilyen fotós felszereléssel? Ez azért fontos, mert ha mondjuk cserélhető objektíves vázat szeretnél venni mondjuk A márkából, de már van fél milliós értékben optikád a B márkájú géphez, akkor nem biztos, hogy a váltás a legjobb ötlet (sőt!).
  3. Könnyen használható (értsd: automata), vagy teljesen egyénre szabható és full manuál gépet akarsz?
  4. Zsebgépre, vagy tükörreflexesre van szükséged?
  5. Ha egy tízes skálán kellene tudásodat mérni (ahol a 10 az abszolút profit jelenti, az 1 pedig a véres „hol van a kioldó?” kezdőt), hova sorolnád magad (őszintén!)?
  6. Mennyid van az egész mókára? Ne feledd, ha egy dSLR vázat veszel, ott ne csak a gépre akarj költeni (azaz ne csak arra gondolj), mert szükséged lehet (lesz) tartozékokra is, mint objektív, memóriakártya, rendszervaku és hasonlókra, amire legalább a pénzed fele el fog menni. Tehát, ha van 500 ezred, akkor 250-300 ezernél húzd meg a gépre költendő összeghatárt.
  7. Kicsit gondolkodj előre az időben: mennyi időre tervezed a gépet? „Sok évre” (haha), vagy csak ideiglenes megoldást keresel?
  8. Ismerőseid, barátaid milyen rendszert használnak (hogy akár csereberélni is tudjatok kiegészítőket, ha együtt mentek valahova fotózni)?
  9. Van olyan hozzád közeli fotós bolt, ahol esetleg el tudnak látni tanáccsal, ahol meg tudod nézni, kézbe tudod venni a kiszemelt készülékeket?
És végül még egy kérdés, ami – bár írtam a bevezetőben, hogy hagyjuk ki az érzelmeket – mégis fontos lehet, ha már a fentiek alapján körvonalaztad igényeidet:
 
10. Azon fényképezők közül, melyek az előző kilenc kérdés után még versenyben vannak, melyiket használnád szívesebben? Mert semmit sem ér a legjobb fényképezőgép sem, ha az mindig otthon porosodik, ha sosem fotózol vele, mert nem szereted, nem tetszik.
 
Tehát, röviden összefoglalva: első körben MINDIG az eszedre hallgatva szűkítsd le a szóba jöhető fényképezőgépek körét, majd UTÁNA hallgass a szívedre és úgy hozd meg a döntést. Persze, így sem könnyű, mert még a gondos tervezés után is rá lehet fázni, de sokkal kisebb az esélye egy balszerencsés vásárlásnak, mint egy indulatból elkövetett kirohanásnál. Sok sikert!
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.