Hamis a baba: hamisítják a Hoya szűrőket

Rengeteg fotós kiegészítőt hamisítanak, most azonban a Hoya Pro1 Digital Filterből is találtak „utángyártottat”. A napokban hívta fel a köztudat figyelmét arra a gyártó, hogy egyes szűrőinek hamisítványait árulják online boltokban, persze, jóval alacsonyabb áron, mint amennyibe az eredeti termék kerül. Azt ugye említeni sem kell, hogy az engedély nélkül lemásolt eszközök sokkal rosszabb képminőséget eredményeznek, mint az eredeti. Hogyan, miként különböztessük hát meg a gyárit a hamistól?


Alma, alma, piros alma, bumm! Melyik az eredeti?

Nos, a legnagyobb és legszembetűnőbb különbség köztük az ár. A Hoya Pro1 körülbelül 31 angol fontba kerül, míg a hamis termék már akár 10 fontért is beszerezhető. Kézbe véve a szűrőt azt lehet látni, hogy a hamis jóval fényesebb, csillogósabb üvegfelülettel rendelkezik. Ez azért van, mert vékonyabb, rosszabb minőségű a tükröződésmentesítő bevonat rajta. A lenti képen látható, hogy az eredeti jóval mattabb, tompább fényvisszaverésű:

hoya2.jpg

A csomagolás bár elég profi kivitelezésű a hamisítványnál, de közelebbről szemügyre véve itt is felfedezhetőek apró különbségek. Az eredeti dobozon arany színű és négyszögletes formájú a szűrő átmérőjének matricája. Továbbá a vonalkódok sem stimmelnek a hamis termék dobozán, ott ugyanis szűrőátmérőtől függetlenül az összes azonos.

hoya3.jpg

A szűrő oldalán olvasható írásjelek (fontok) is eltérőek. Az eredeti Hoyán a „Pro1 Digital” és a „Made in Japan” feliratok más fontkészlettel készültek, mint a szöveg többi része. Ráadásul az eredeti szűrő tubusának felső része érdesített, hogy könnyebb legyen fel-, illetve lecsavarni az eszközt az objektívre/-ről. (Forrás: ephotozine.com)

hoya4.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.