B+W szűrőgyártás a Schneider-Kreuznachnál

A képfeldolgozó szoftverek korszakában (például Adobe Photoshop) sem váltak haszontalanná az optikai szűrők. Ezért a Schneider-Kreuznach továbbra is gyártja a B+W márkajelzésű szűrőket Bad Kreuznachban. A német photoscala fotós magazin szerkesztőjének nem olyan rég lehetősége nyílt arra, hogy meglátogassa a Bad Kreuznach-i gyárat és megtekinthesse a filterek gyártását.

bw1.jpg

A B+W szűrők gyártása helyhiány miatt pár évvel ezelőtt a Bad Kreuznach-i Ringstrasse-n található Schneider főüzemből ki lett telepítve, s jelenleg a „Werk 2-ben” (kettes számú üzem) található egy közeli iparterületen. A végső összeszerelésen és a postázáson kívül az üvegmegmunkálás is ide lett helyezve. Korábban a szűrők lencséit hatalmas üvegtáblákból fűrészelték ki: az így keletkezett kerekprofilú üveg-rudakat – mint a hentesnél a kolbászt – felszeletelték; azonban időközben jelentősen megváltozott a szűrők gyártásának menete. Csakúgy, mint régen, az üveganyag a Mainzi Schott konszernből származik. Ám manapság a nyersanyag már felszeletelve érkezik az üzemből. Ebben a nyersformában még matt és homályos a lencsék felülete – az elsődleges ellenőrzés után egy kétoldalas csiszológép polírozza simára a felületeket.

bw2.jpg

A Schneidernél ezekből a gépekből több található, melyek még az eredeti B+W szűrők gyártásából, az 1985-ben a Schneider által átvett Wiesbaden-i Biermann & Weber cégből maradtak fent. A mechanikusan egy bolygóműre hasonlító kétoldalas polírozógépekben nagy nyomás alatt víz és csiszolóközeg által készülnek a párhuzamos síkú szűrőlapok. A Werk 1-ben (egyes számú üzem) történő élek letörése és a lekerekítés, valamint az edzés után az üveglencsék készen állnak arra, hogy behelyezzék őket a szűrőkeretbe.

bw3.jpg

A nikkelezett sárgarézből álló, és az amúgy szintén a Schneider csoporthoz tartozó Drezdai Pentacon művekből származó szűrőfoglalatokat feketére krómozzák. A foglalatokat szitanyomással feliratoznak (átmérő, szűrő típus), amit később beégetéssel fixálnak. Még mielőtt a szűrőlencsét beillesztenék a foglalatba, azokat (mármint a foglalatokat) a homlokoldalukon még ellátják a specifikus termékinformációkkal. Ez a művelet lézergravírozók segítségével másodpercek alatt történik. Ez az eljárás a szűrők összeszerelésének módosításával vált lehetségessé. Korábban az üveglencséket elölről helyezték a foglalatba, majd azokat a gravírozott homlokzati gyűrűvel rögzítették. Ám a hőmérsékletingadozások által kilazulhatott a csavargyűrű, így ezek a szűrők idővel csattogni, zörögni kezdtek. Manapság a lencséket hátulról teszik a helyükre – a rögzítés pedig szintén csavargyűrűvel történik. Így a szűrőlencsék feszültségmentesen, mégis szilárdan ülnek a foglalatban.

A kész szűrőket végül becsomagolják, majd a kereskedőhöz, illetve az adott ország megbízott importőréhez való leszállításig a készáruraktárba kerülnek. (Forrás: a photoscala.de szíves engedélyével)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.