576 pixeles a legújabb bionikus szem

576 pixeles felbontást és szürkeskálás látást nyújt a legújabb Bio-Retina, amit a Nano Retina nevű cég gyárt. Hosszas elméleti kísérletezések és nem emberen végrehajtott kísérletek (nem esik szó állatkísérletekről, azért a kacifántos fogalmazás) sora után úgy tűnik, a bionikus szem implantátumok végre megvásárolhatóak. Ezeknek a „műszemeknek” köszönhetően akár a teljesen vakok is újra láthatnak, persze, csak akkor, ha a vakságot a retina sérülése, sorvadása okozta (például cukorbetegség, időskori makuladegeneráció).

bioretina0.jpg

Ezen implantátumoknak az egyik korábbi változatát, az Argus II-t, a Second Sight gyártja, s már kapható is Európában. A körülbelül 115 000 dollárért egy négyórás műtés során egyfajta antennát építenek a szem mögé, ami a speciális szemüveg adta jeleket fogja és 60 elektródán át a látóidegnek továbbítja. A 60 pixeles felbontás arra elegendő, hogy a páciens újra lásson alakokat, alakzatokat, észlelje a mozgást és lassan el tudjon olvasni hatalmas betűkkel írt szöveget.

bioretina3.jpg

Egy korábban látó, de a vakság fogságában élőnek persze ez is óriási élmény lehet, de sokkal érdekesebb az újabb „bionikus szem”, a Bio-Retina, amit már 60 000 dollárból be lehet rakatni. A külső kamera helyett (a szemüveg) itt magát a szenzort helyezik a szembe egy 30 perces műtés során, amit akár helyi érzéstelenítéssel is ki lehet bírni. Erősen leegyszerűsítve, a makuladegeneráció, illetve a cukorbetegség okozta látásromlás során a fényérzékeny pálcikák és csapok működése fokozatosan leáll, ezért a fény okozta ingert nem közvetítik a látóideg felé.

bioretina1.jpg

A Bio-Retina 24 x 24 pixeles (tehát összesen 576 pixel) felbontású lapkáját a sérült retinára helyezik, majd egy enyhe nyomással rögzítik. Az érzékelő hátoldalán elhelyezett elektródák „önbeültetésűek”, azaz a nyomás hatására behatolnak a látóidegekkel átszőtt részbe, ahol csatlakoznak azokhoz (érintkeznek azokkal). A szenzor tartalmaz egy integrált képalkotó processzort is, amely az egyes pixelek adatait elektromos impulzussá alakítja, amit az emberi agy értelmezni képes. Így jön létre a szürkeskálás látás.

A szenzor áramellátását egy egyedi szemüveg látja el, ami egy infravörös-közeli tartományban dolgozó lézernyalábot lő ki az íriszen át a mesterséges retinára. Ez a sugár egy fényelektromos elemet táplál a műretinán, ami így akár három milliwatt előállítására képes. Az alkalmazott lézersugár amúgy láthatatlan és ártalmatlan egyaránt. Üröm az örömben, hogy a Bio-Retina embereken való tesztelése csak 2013-ban kezdődhet – az eredmények azonban bíztatóak, máris elkezdtek dolgozni a jóval nagyobb felbontású egységeken. (Forrás: extremetch.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.