Pletykacsokor július végére

Összegyűjtöttem nektek a legfrissebb pletykákat, amiket találtam a neten. Nem ábécé sorrendben ezek így hangzanak:

A Sony full frame szenzoros SLT (rögzített tükrös) fényképezőgépe, az A99 október végén lesz kapható még idén. A 24 MP-es masina bejelentése valamikor szeptember elején lesz esedékes. Ára valahol 2500 és 2800 dollár közé esik majd.

a99.jpg

Korábban már volt róla szó, hogy az Olympus nem ejti a 4/3 rendszerét és nem hagyja cserben az E-5 (és régebbi) dSLR használóit. Elég biztos forrásból érkezett az a pletyka, miszerint az E-5 jövő év második felében utódot kap (E-7-re tippelek). Mivel a japán gyártó azonban egyértelműen a m4/3 vonalra helyezi a hangsúlyt, így valószínűleg „csak” apró frissítésről lesz szó. Az E-7 az OM-D rendszerből meríthet, így akár az E-M5 Sony szenzorját is megkaphatja. Nagy valószínűséggel az iszonyatosan jó képstabi is átöröklődik majd a 4/3 vázba.

e7.jpg

„Nagy bejelentésre” készül a Hasselblad. Szeptember 18-ra van időzítve egy komoly esemény, ahol majd a svéd gyártó H rendszere bejelentésének tizedik évfordulóját ünnepli ahhoz méltó módon. Pár hete felröppent egy hír, miszerint a Hasselblad is kidobja a tükröt fényképezőiből, így van rá esély, hogy a „majdnem középformátumú” MILC masinájukról fogják lerántani a leplet.

hasselblad.jpg

A Canon 2013-ra új tilt/shift objektívekkel frissítené termékvonalát. Pár éve már kapható a nagyon jó 17 mm-es és az új 24 mm-es T/S objektív, ám a 45 mm és a 90 mm még mindig a régi eresztésből való, pedig nem mai eresztésű egyik sem. Ennek megfelelően igen komoly esély van rá, hogy ezt a két objektívet hamarosan lecseréli a gyártó. Sőt, a madarak azt csiripelik, hogy immár mindkettő „L” jelölésű lesz (hurrá, hadd fogyózzon a pénztárca..). A forrás még valamilyen rejtélyes „speciális” optikát is emleget, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az MP-E 65 mm leváltásra kerülhet.

ts17.jpg

Még maradjunk a Canonnál: mind az EOS 650D, mind az EOS-M a Canon újfajta hibrid szenzorjával vannak felszerelve, ami támogatja a kontraszt és a fázis alapú élességállítást egyaránt. Az egami japán blog szerkesztője most egy olyan Canon szabadalomra bukkant, amely egy továbbfejlesztett fázis alapú AF rendszert mutat be. Az új fejlesztés a sebesség és a pontosság javát szolgálná. Tartsuk szem előtt, hogy mert csak tervekről van szó, egyáltalán nem biztos, hogy kommerciális termék is lesz belőle, holott pont ezen a területen lenne még mit javulni.

af.jpg

A FujiFilm állítólag befejezte az X100 gyártását. Egyre több külföldi oldalon lehet komoly árengedményekkel megvásárolni a még raktáron található darabokat, de van, ahol már a „discontinued”, avagy „megszűnt” jelző is szerepel a cikkszám mellett. Ahogy közeleg a Photokina (szeptember 18. – ugye, nem felejtetted el?), egyre vadabb pletykák kapnak szárnyra. Így a Fuji sem úszta meg: jöhet az X200? Az X100 lassan két éves (hát, igen, úgy tűnik, két év már matuzsálemi kornak számít a digitális érában), de mivel komoly sikere volt, tényleg nagy az esélye annak, hogy az X-Pro 1 ellenére kap utódot. Egyelőre semmi konkrétum nem található a lehetséges váltótársról.

x100.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.