Camera Pi – dSLR beépített számítógéppel

Történt egy szép napon, hogy egy fotós – nevezetesen David Hunt – úgy gondolta, milyen frankó dolog lenne, ha régi, kiszuperált (elalélt) markolatát egy tükörreflexes fényképezőgéphez csatlakoztatható számítógéppé alakítaná át. Az ötlet már évek óta érlelődött benne, de eddig valahogy (leginkább az apró gépek alkatrészeinek nagyon magas ára miatt) nem sikerült megvalósítania azt. A jelenkor vívmányainak – no, és nem utolsó sorban a Raspberry-nek – köszönhetően ma már egyáltalán nem utópisztikus lázálom, ha valaki miniatűr PC-t szeretne a vadabbnál vadabb helyekre begyömöszölni.

dh1.jpg

A Raspberry Pi egy 35 eurós, teljes értékű, mini számítógép, amit akár egy kiszuperált dSLR markolatba is bele lehet építeni. Így hát Dave előásta Canon EOS 5D Mark II fényképezőjének régi kiegészítőjét, majd egy pár kisebb-nagyobb átalakítással (leginkább fúrás és faragás a portok kivezetései miatt) megalkotta a Linuxot futtató markolat-PC-t. A gépnek két USB, egy Ethernet, egy videó, egy HDMI és egy GPIO portja van.

dh2.jpg

De mire is jó egy ilyen számítógépesített markolat a dSLR vázon? Nos, USB-n keresztül a fényképezővel összekötve alábbi lehetőségek állnak a fotós rendelkezésére:

  • Vezeték nélküli távvezérlés (USB-s Wi-Fi egységeket ma már fillérekért lehet kapni, és egy ilyet kell csak csatlakoztatni a Raspberry-hez, s máris meg van oldva a vezeték nélküli álló- és mozgókép továbbítás),
  • Egy USB PenDrive, vagy USB-s HDD csatlakoztatásával máris megvan az integrált backup rendszer,
  • A fényképezőgépet PC-vel, vagy tábla PC-vel, illetve okostelefonnal távvezérelni lehet,
  • Képek időközönkénti felvételének automatizálása (intervalométer),
  • Nyers képeinket azonnal átkonvertálhatjuk,
  • Egy kis LCD panel hozzáadásával visszajelzést is kaphatunk az éppen történő műveletekről,
  • A kioldózsinórnak fenntartott aljzaton keresztül a fényképezőgép időzített ébresztése is megoldható.

dh3.jpg

Nos, bár még tetemes mennyiségű munka van hátra a megoldás szoftveres részével, David szerint a prototípus már szépen működik (elműködget), így például máris használható a Wi-Fi, illetve a vezetékes hálózati képmásolás. Egyelőre problémás a Raspberry USB drivere a „Raspbian” Linux disztróban: egy pár lekérés után az „Unknown Error” hibaüzenet jelenik meg a gphoto szoftver futtatása során, és az egyetlen megoldás az eszköz le-, majd újra felcsatlakoztatása az USB portra.

dh4.jpg

Dave oldalán megtekinthető a teljes munkamenet, egy rövid költségszámítás és az új eredmények soron követése. David Hunt weblapja errefelé található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.