Akkutöltés percek alatt

Te is unod, hogy pont akkor adódnak a legjobb fotós témák, amikor épp csutkára le van merülve az összes akkud? Eleged van a másfél-kétórás kényszerpihenőkből, míg a géped akkuja töltődik? Úgy érzed, 2012-ben nem ezt érdemled? Nos, úgy tűnik, hamarosan lehet változás ezen a területen: a Dél-Koreai Ulsan National Institute of Science and Technology intézmény kutatói felfedezték annak módját, hogyan lehet a Li-ion akkuk töltési idejét drasztikusan csökkenteni.

unist.jpg

A megoldás az akkuk felépítésében rejlik. A mostani áramforrások „kívülről befelé” töltődnek, s csak a töltési ciklus végén éri el a töltőáram az elem belsejét, ami hosszadalmas. A könnyebb értelmezéshez képzelj el egy iszonyatosan tömör pamutlabdát, amit vízbe dobsz: csak lassan éri el a nedvesség a gombóc belsejét. Na, most a tudósok olyan akkut építettek, amelyben az összes rész egyszerre töltődik, tehát elmarad ez a kívülről befelé haladós ciklus. Ehhez a nanorészecske anyagokat grafittal vonták be, amit aztán szénnel cementálnak annak érdekében, hogy egy félvezetőkből álló, tömör hálózat jöhessen létre.

A mesteremberek azt állítják, hogy az így felépített akkuk a hagyományos Li-ion áramforrások töltési idejének csupán 1/30-ad, illetve 1/120-ad része alatt érik el teljes töltöttségüket. Tehát konkrétan: míg egy hagyományos elem 2 óra alatt töltődik fel, addig az új megoldással akár 1 perc (!) alatt is feltölthető lesz. Kérdés csupán, hogy mikorra lesz a széles tömegek számára is elérhető a technológia.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.