Így fotózd a tűzijátékot

Valószínűleg nem lövök nagyon mellé, ha azt feltételezem, hogy sok kezdő fotós is szeretne majd szép fényképeket készíteni az augusztus 20-i tűzijátékról. Rövid posztommal nekik szeretnék elsősorban némi segítséget nyújtani, hogy mit vigyenek magukkal, s milyen beállításokat használjanak a tűzijáték során.

tuzijatek.gif

Kellékek: egy darab fényképezőgép, egy darab kisebb állvány (lehet asztali is, ha fel tudod tenni valamire), esetleg egy vezetékes távkioldó és a fotós-tűzijáték közti távolságnak megfelelő gyújtótávolságú objektív. Még a dSLR sem feltétel, de azért nem árt, ha olyan géped van, ami ISO 400-800 értékeken zajmentes képeket lő.

Ha az esemény közvetlen közelében leszel, akkor érdemes nagylátószögű optikával kiemelni a szikraesőt; ha távolabb vagy, akkor kisebb-nagyobb teleobjektívvel próbálkozz. Ne ijedj meg, nem lesz szükséged több millió forintos tele-szörnyekre, elég egy olcsóbb 70-300 mm-es zoom. Ne aggódj, az F5.6-ból sem lesz gond – megmutatom.

A fent látható képeket még 2005-ben készítettem egy Canon EOS 350D-vel és valami olcsó telezoommal, ha jól emlékszem egy Sigma 70-300 mm F4-5.6-tal, de ez utóbbira nem vennék mérget. Mivel elég messze voltam (légvonalban vagy másfél-két kilométerre) a fellövés helyétől, ezért a képekhez 100 milliméteres gyútávot alkalmaztam F5.6 rekeszértékkel, 1/20 és 1/15 mp záridővel és ISO 400-zal. Ezek az értékek lehetővé tették, hogy egyrészt azért már látszódjon az aláhulló szikrák íve, másrészt a Telihold még ne legyen teljesen kiégve. Ha a Hold nem lett volna a képben, akkor valószínűleg valamivel hosszabb záridőt és alacsonyabb ISO értéket választottam volna, hogy a fényívek hosszabbak legyenek.

Fotózás előtt válts át manuális élességállításra és az optika fókuszát tekerd végtelen állásba. Ha túl sötét van és nem látod a jelöléseket, vagy nincs az obidon távolságjelző skála, akkor egy távoli lámpatestet kiszemelve állítsd be az élességet, majd hagyd azt így. Az állványra helyezett géppel akár gyors sorozatokat is lőhetsz, ha majd később animálni szeretnél egy látványosabb tűzijáték részletet.

Ha közelebb vagy a történéshez és nagylátószögű objektívvel szeretnél fotózni, akkor célszerű még szűkebb rekeszt választani. Nyugodtan dolgozz akár F8-F11 értékekkel, a tűzijáték fényes! Akár bulb módban is használhatod a gépet, ha van vezetékes távkioldód. Ha különösen szép felvételt akarsz egy robbanásról, akkor tekerd le az ISO-t minél alacsonyabb értékre (ISO 100) és akár több másodpercig exponálj (robbanás elejétől a szikrák teljes aláhullásáig). A lényeg, hogy kísérletezz, manuális módot használj és RAW-ban rögzítsd a felvételeket, ha esetleg később szépíteni szeretnél rajtuk. Ne félj, ha az első pár kép nem lesz tökéletes, a tűzijáték percekig is eltart 😉

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.