Így „’shoppoltak” ükapáink

Manapság már szinte ipari szabvány, sőt „AZ” etalon az Adobe népszerű képmanipuláló szoftvere, a Photoshop és közismert terminussá vált a „fotosoppolt” kifejezés. Azonban bármennyire is furcsának tűnik, 1990 előtt – amikor a szoftvergyár bemutatta első Photoshop változatát – is létezett képszerkesztés és fotómanipuláció. Erre bizonyíték alábbi pár példa, melyek a New York-i Metropolitan Museum of Art (New York-i Szépművészeti Múzeum) „Faking It: Manipulated Photography Before Photoshop” (Hamisítás: Manipulált Fényképek a Photoshop Előtti Korszakból) című tárlatából származnak.

ps1.jpg

A kiállítás 200 olyan fényképet mutat be, melyek az 1840-es és az 1990-es évek közötti időszakból származnak. Segítségükkel betekintést nyerhetünk abba, hogyan használták és manipulálták munkáikat az akkori fotósok a humor és a megtévesztés célja érdekében. Az alkalmazott technikák közt szerepelnek a többszörös expozíció (egy képkocára több fénykép kerül), a fotómontázs, a ráfestés és hasonlók.

ps2.jpg

A kiállítás képtára hét szekcióra lesz osztva, melyek címe „Picture Perfect” (Tökéletes Kép), „Artifice in the Name of Art” (Leleményesség a Művészet Nevében), „Politics and Persuasion” (Politika és Meggyőződés), „Novelties and Amusements” (Újdonságok és Szórakozás), „Pictures in Print” (Képnyomatok), „Mind’s Eye” (Képzelet) és „Protoshop”. A tárlat 2012. október 11.-től 2013. január 27.-ig lesz megtekinthető a fentebb megnevezett múzeumban. Ha arra jársz, nézd meg! (Forrás: petapixel.com)

ps3.jpgps4.jpgps5.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek:

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • A léghajós képe lehet egyszerű véletlen, vagy inkább szándékos beállított fotó is (a látószög megfelelő megválasztásával és a témarészletek összekomponálásával, mint amikor a pisai ferde tornyot “támasztják” a turisták).

  Egyébként a sztálini, kommunista módon zajló “fotosoppolás” is ide tartozik, amikor Sztálin a megölt embereit retusáltatta le a fotókról. Érdemes megnézni egy-két ilyen képet, hogyan fogynak a rajtuk szereplők az idő múlásával:
  sirubia.net/2009/07/27/fenykephamisitasok-a-szovjetunioban-ii/#more-662

 • jobbak mint a mai fotóboltok általában.

 • Nagyon jók :).

 • Csabi.

  ez az utolsó ez nagyon jó:)

 • hhh.

  Yo!

 • Nagyon jók. Mellesleg erre a blogra szavaztam, hátha megkapja. Név nélküli koromban is figyeltem eme blog munkásságát.

 • @Rotschield Rozi: nagyon köszönöm!

 • @MLaca: Meg szabad kérdeznem, hogy a név mellett hogyan lehet megjelentetni a blog linkjét? Mert felfigyeltem erre, de a megoldás még nincs meg.

 • @Rotschield Rozi: ezt a “widgetet” a goldenblog oldalán lehet kérni, pár kattintással. a szerverük generálja.

 • @MLaca: Ó, nem a goldenblog widget érdekel engem, ahogy részt venni sem óhajtok a versenyen.
  Hanem az MLaca mellett ott fityeg a mlzphoto.blog.hu cím. Engem ez érdekel.
  Szemed jobban van már?

 • @Rotschield Rozi: hú, már nem emlékszem, talán az indapass oldalon kell az adatlapba beírni? nem jut eszembe.
  claritin csodákra képes, de majd pollenszezon végén lesz tuti.

 • @Rotschield Rozi: megvan: kattints a nikkedre, majd adatlap szerkesztése és a beállítások fülre katt. ott lehet beírni a linked.

 • @MLaca: Köszönöm 🙂
  A Claritin pedig tényleg jó. Taknyos koromban nekem is segített, hogy bennem maradjon és ne más nyakán végezze a prüszkölés.
  Jobbulást!