Tíz apró tanács fotózáshoz

Az internet túrása közben mindig rábukkanok pár újdonságra, legyen szó pletykáról, új kiegészítőkről, szoftverekről, vagy épp tanácsokról. Most tíz egyszerűen követhető és megvalósítható tanácsot találtam, amelyek segítségével bárki továbbfejlesztheti fotós tudását (a jó pap pedig holtig tanul, ugye) – ingyen.

fibonacci.pngfibonacci.jpg

1) Ne csak kattints, komponálj előtte! Tanulj meg pár egyszerű kompozíciós technikát és használd ezeket minden alkalommal, amikor fotózni indulsz. Kezdésnek megteszi a harmadolás szabálya is, de ha már azt unod, akkor próbálkozhatsz például az „Arany Spirállal” (más néven „Nautilusz Spirál”, vagy „Fibonacci Spirál”), ami valamivel komplexebb és nagyobb odafigyelést kíván, de fényképeink sokkal szebbek lesznek tőle.

2) Hagyd le a fölösleget! Ha barátodat fotózod, lehetőleg hagyd le a gyorsétterem-lánc neonfényét a háttérben. Ne légy lusta, mozdulj! Menj arrébb pár lépést, zoomolj, válts szöget – oldd meg a problémát kreatívan. Igen, később, az utómunka során is levághatod a fölösleget a képekről, de ne feledd, most gyakorlaton vagy: az a lényeg, jó gépen belül , a kép készítése előtti komponálással szerkeszd meg a fotót.

3) Kerüld a közvetlen fényt, főleg az erős, pontszerű fényforrásokat. Tévhit, hogy ragyogó napsütésben lehet jól fotózni. Felhős, enyhén borult időben sokkal szebbek a fények; a felhők „megszórják” a földet a Nap sugaraival, a diffúz fénynek hála eltűnnek az erős, kontrasztos árnyak és portréalanyod sem fog folyton hunyorogni.

4) Szakíts (rossz) szokásaiddal! Ha csak fixekkel fotózol, próbáld ki a zoomokat és fordítva. Az sem katasztrófa, ha nincs saját lehetőséged a cserére – biztosan van olyan ismerősöd, akivel tudtok csereberélni pár napra. Szakadj el házi stúdiódtól, menj ki a szabadba. Az a lényeg, hogy teljesen mást és másképp fotózz, mint általában. Meglásd, ezek a „kitörések” jót tesznek a kreativitásnak és fejlesztik a látásmódot.

5) Kérd ki olyan személyek véleményét, akiket tisztelsz. Keress valakit, aki szebben, jobban dolgozik kedvenc műfajodban és kérd meg, véleményezze fotóidat. Kérd ki részletesen a véleményét, ő mit csinált volna másképp, mi tetszik a te munkádban és mit lehetne ügyesebben megoldani.

6) Kérd ki olyan személy véleményét, akinek fogalma sincs a fényképészetről. Ügyfeleid, családod, vagy barátaid közt biztos akad olyan, aki inkább csak élvezi a szép fotókat, mintsem készíti őket. Kérd meg őket, véleményezzék munkáidat, mondják el, hogy szerintük mi szép benne, vagy mi nem tetszik nekik.

7) Az ötödik és hatodik pontban hallottakat azonnal ültesd át a valóságba! Ne várj napokat, heteket – menj, és fotózz. Készítsd el a véleményeztetett fényképeidet újra, de most kritikusaid elmondása szerint.

8) Fényképezz fényképezőgép nélkül. Bizonyára kicsit furán hangzik a felszólítás, de mégis: menj el kedvenc fotós körutadra masina nélkül. Ha látsz valami szépet, ujjaiddal imitáld a keresőt és komponáld meg a képet. Kis gyakorlással már nem lesz szükséged az ujjkeretre sem. Ennek a gyakorlatnak a lényege, hogy képzelőerődet, kreativitásodat fejleszd.

9) Törődj felszereléseddel. Pucold meg objektívjeidet, géped keresőjét, esetleg a szenzort. Néha merítsd le és töltsd fel csurig (azaz formázd meg) akkuidat, formázd le fényképeződdel a memóriakártyákat. Tarts rendet fotós táskádban, legyen meg mindennek a helye, hurcolászáskor ne sérülhessen semmi. „Ép testben ép lélek”, avagy: rendezett cuccal gyorsan hatékonyan lehet dolgozni.

10) Szakíts rá időt, hogy fényképezőgéped, állványod, állványfejed és minden más fotós cuccod működését megismerd. Ne csak felületes ismereteid legyenek a készülékeid működéséről, hanem átfogó, mindenre kiterjedő tudással bírj. A világ legjobb, legprofibb, legsokrétűbb fényképező sem fogja magától kitalálni, mire van épp szükséged a következő fényképnél.

+1) Néha olvass el egy új fotós könyvet. Bővítsd tudásod, tanulj meg minél többet hobbidról, munkádról!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.