Megtalálták minden idők legelső színes mozgóképeit

Vélhetően a világ első színes mozgóképét találta meg az Angliai National Media Museum múzeum kurátora, Michael Harvey. A film még az 1900-as évek elején, pontosabban 1902-ben készült, majd egy évszázadot csücsült elfeledve egy fémdobozban. A felvételeket Edward Raymond Turner feltaláló készítette színes filmes próbálkozásai részeként. Saját gyermekeit, felvonuló katonákat, egy hintázó kislányt és egy háziasított papagájt lehet látni az említett mozgóképeken.

Turner pár évvel korábban, 1899. március 22-én szabadalmaztatta módszerét, s bár az 1902-ben készült tesztek szerint a filmtörténészek sikertelennek bélyegezték le az eljárást, a modern technológiáknak köszönhetően lehetővé vált a kutatók számára, hogy úgy, s olyannak láthassák a filmet, amilyennek annak lennie kellett volna. Turner korai halála miatt nem tudta befejezni kísérleteit: 1903-ban egy szívinfarktus vitte el. A The National Media Museum írja:

„Frederick Marshall Lee és az amerikai vállalkozó Charles Urban támogatásával fejlesztette Turner az összetett, háromszínes eljárását. Egy kamera és egy vetítő segítségével még halála előtt (29 évesen, 1903-ban) eljutott odáig, hogy módszerének alkalmazásával felvehessen több tesztfilmet, melyek színes témái egy Arapapagáj, egy aranyhal az akváriumában (világos csíkos háttér előtt) és napraforgókkal játszadozó gyermekei voltak. Turner halála után Urban George Albert Smith filmessel folytatta az eljárás fejlesztését, amit végül sikerre vittek és 1906-ban szabadalmaztattak. A Kinemacolor rendszert először 1909-ben mutatták be a nagyközönségnek. Sajnálatos módon, Turner özvegye egy huncut petákot sem látott férje szabadalmának használatából.” (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.