Jelentés a Photokináról – első rész

Megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a világ legnagyobb fotós szakkiállítása, a Kölni Photokina.

Idén, a Panasonic támogatásának köszönhetően, személyesen is megismerkedhettünk a kétévente megrendezésre kerülő fotós szakkiállítás fergetegével. A nulladik napon, azaz hétfőn, még csak a szakújságírók mehettek végig a még épülő standok között a hatalmas kiállítási területen, így betekintést nyerhettünk mi is a kulisszák mögötti munkálatokba. Kísérőnk a Panasonic Magyarországi képviseletétől Czinke Csaba volt, akinek jelenléte – amint az később kiderült – kulcsfontosságú volt. Még mielőtt nekivágtunk volna a standok (illetve azok csontvázainak) felfedezésének, beültünk a Samsung és a Panasonic sajtókonferenciájára, ahol a két gyártó számukra talán az idei év legfontosabb termékeit jelentette be.

A Samsungnál az NX rendszerhez lassacskán érkező és már korábban bejelentett objektívek, valamint a Galaxy Camera álltak a középpontban. A koreai cég egyértelműen a „Visual Communication Era”, avagy a Vizuális Kommunikációs Korszak eljövetelét jósolja: az Android operációs rendszert futtató, beépített Wi-Fi-s Galaxy Camerával egyszerűen és kényelmesen oszthatjuk meg anyagainkat a „Nagy Felhővel” (közösségi hálózatok, képtárak stb.). Az újdonság – az Android rendszernek is köszönhetően – szinte korlátlan lehetőségeket kínál a szoftveres képfeldolgozás területén egyaránt. Kezdők és haladók is biztosan találnak majd bőven kedvükre valót a Galaxy Camerában.

A sorban a Panasonic sajtóbejelentése következett, amit már valószínűleg sokan vártak a DMC-GH3 váz és az új Lumix G X Vario 35-100 mm F2.8 Power O.I.S. objektív bejelentése miatt. A műsor sokat sejtetetően, egy a nagy vetítővásznon megjelenített visszaszámlálással kezdődött, majd több olyan filmes bemutatóval folytatódott, amelyek készítői/szereplői közül később többen megszólaltak a GH3 kapcsán a nagyérdemű előtt. Végül sejtelmes füstfelhő mögül előbukkant a színpadon a DMC-GH3 és két csúcskategóriás zoomobjektíve, a 12-35 mm F2.8 és a már említett 35-100 mm F2.8.

A sajtóműsor után nyakunkba vettük a kiállítást, hogy annak egyik végéből, ahol a tájékoztatók zajlottak, a másikba loholjunk, hogy a Panasonic épülő standján megtekintsük és végre kézbe is vehessük a képeken fantasztikusan jól festő (ez persze ízlés kérdése) GH3 vázat. Útközben összetalálkoztunk a többi gyártó legújabb termékeivel, így –természetesen – ezeknél is elidőztünk. A sorban az első a Sony harctere volt, ahol a háttérmunkálatok ellenére szívesen láttak minket és élőben is végre szemügyre vehettük a nem olyan rég bejelentett NEX-6 és SLT-A99 fényképezőgépeket. Mellettük lencsevégre kaptuk a jelenlegi Sony Alpha bajonettes objektív-felhozatalt és a NEX készülékek teljes sorát.

Közben láttuk messzebbről a Joby, a Lowepro, valamint a Rollei standját, ezekről azonban csak egy-egy fotót tudtunk lőni az időhiány miatt. Dzsungelharcosokat is megszégyenítő menetünk következő állomása a Fuji volt, ahol az X-E1 tükör nélküli rendszerkompakt és az XF1 12 MP-es kompakt masina került elénk. Az XF1 klasszikus vonalvezetést követ, kialakításával nagyszerűen beleillik a gyártó felhozatalába. 2/3”-os képérzékelője már korábban debütált az X10-ben; új azonban az ekvivalens 25-100 mm gyújtótávolsági tartományt lefedő optikája, amely F1.8-4.9 kezdő értékekkel rendelkezik. Az EXR technológia alkalmazásával 6 MP-es felbontásban kimagaslóan alacsony zajszintű, vagy nagy dinamikaátfogású képeket készíthetünk. Ügyes és érdekes újdonsága a masinának azonban kétség kívül az összecsukódó mechanikus zoomobjektív.

Hírünk folytatásában a Canon, a Nikon és az Olympus kiállítóterét vesszük nagyító alá.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...