Indul a Fotóakadémia – frissítve!

Sajtóközlemény

Az AKADÉMIA szó egy ókori olajfa-liget neve, melyben Platón iskolája működött. Az Akadémia néhány évvel Arisztotelész halála utánig állt fenn. Egyik jelentése ma is iskola. Másik jelentése a 17. század óta terjedt el: meghatározott alapelveket elfogadó értelmiségi társaság. Ennek megfelelően alakultak festészeti, irodalmi akadémiák. (wikipédia)

Eifert János_A Kertész-keze 1978 Tarnaméra.jpg
Eifert János: A Kertész-keze 1978 Tarnaméra

A fényképezés a XIX. század egyik legnagyobb találmánya, művelői számára szerteágazó, különféle témákat és műfajokat, a legváltozatosabb eszközhasználatot és technikát igénylő alkotó tevékenység. Fizika, kémia, geológia, csillagászat, anatómia, pszichológia, technika és esztétika, ember és környezete, teste és lelke, és még sok minden – bármennyire is meglepő megállapításnak tűnik – a fotográfiában fókuszál. Akár mesterségként, művészetként, tudományként, hitként, vagy a kommunikáció eszközeként „használjuk” – a világ, benne önmagunk megismerésének és megörökítésének eszközét jelenti.

A fotográfia jelen pillanatban is gyorsuló ütemben fejlődik; a felvételt készítő és azt megjelenítő eszközök ma már minden embert körülvesznek, mindenki számára természetes képeket készíteni, képeket küldeni másoknak. Szinte már nem is gyártanak olyan elektromossággal működő berendezést, amely ne tartalmazna képek megjelenítésére szolgáló eszközt legyen az lift vagy hűtőgép. A kép készítésének lehetősége elhagyta a fényképezőgépet: ma nem fejlesztenek olyan mobilt vagy számítástechnikai eszközt, amely segítségével ne lehetne képeket készíteni. A grafika, a mozgókép és a fotó műfaji határai összemosódnak, elérkeztünk a 3D realitásához.

A Fotóakadémia a tagjait beavatja a fényképezés magas szintű elméletébe és gyakorlatába, hogy a „képírás-képolvasás” gondolkodást és kreativitást igénylő „nyelvezetét” magas szinten elsajátíthassák. Hagyományokra építkezve haladjanak a fejlődéssel, alaposan felkészüljenek a kihívásokra, legyenek akár hivatásos, vagy szenvedelmes fotósok.

A Fotóakadémia egy közösség, a tagok akadémiában végzett aktív közreműködésből következő belső hierarchiával. Célja egy közös tudásbázis létrehozása és megosztása a tagok közreműködésével. A közösen kialakított tudásbázis fejlesztésén, használatán kívül az Akadémia keretet biztosít a tagok munkájának bemutatására, értékelésre. A Fotóakadémia elősegíti a legjobb munkák kiállítását, publikálását, ezzel is erősítve a tagok, a tagság, a Fotóakadémia szakmai presztízsét.

Bővebben a Fotóakadémia Facebook oldalán olvashattok a témáról, illetve a frissen indult honlapjukon.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.