Gond lehet a Nikon D600 rekeszelésével?

Tegnap olvastam a petapixel.com fotós blog hasábjain, hogy egy fotós eszközöket kölcsönző cég egyik munkatársa fénymérési anomáliára lett figyelmes, amikor egyik Nikon D600 vázukat hasonlította össze a Canon EOS 6D-vel. A két masinát teljesen manuális módban használta, ugyanazokkal a beállításokkal (záridő, rekesz, ISO, fénymérés stb.), de valamiért a D600 másfél-két FÉ-vel túlexponált képeket produkált. Először a Canon 6D-re gyanakodott, hogy az alulexponált fényképeket készít, de a különbség akkora volt, hogy gyanakodni kezdett.

comp.jpg

Sohail Mamdani, aki a rendellenességet tapasztalta, később elvégzett egy kibővített összehasonlítást is, amelyben egy Canon 6D, Canon 5D Mark II, Canon 5D Mark III és egy Nikon D800 szerepelt a D600 mellett. Az összes fényképezőgép nagyjából (minimális eltérésekkel) ugyanazt az eredményt hozta, de a D600 ismét majdnem 2 FÉ-s eltérést produkált. Mivel már nem tudott mire gondolni, a szakfórumok segítségét kérte, hátha másnak támad valami ötlete.

app.jpg

Megint valamivel később kiderült, hogy mi okozza a majdnem 2 FÉ-s eltérést: a Nikon D600 váz valószínűleg hibás lehet (ne feledjük, egy kölcsönző iroda termékéről van szó, ami ki tudja, milyen strapákon megy keresztül egy-egy ügyfél kezében!), mivel egy másikkal összevetve, nem rekeszeli le ugyanúgy az objektívet (fenti képen F8 a baloldali gép rekesze, míg jobboldalt – a hibás – láthatóan jóval tágabbra hagyta az íriszt). Remélhetőleg valóban csak „jól kezelt” kölcsöngépek hibáiról van szó és nem pedig egy gyártási malőrről. (Forrás: petapixel.com, felvételek forrása: borrowlenses.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.