Ne lehelj rá!

A Nikon amerikai oldalán olvasható a „támogatás” rovatban alábbi bejegyzés, ami az objektívek frontlencséjének tisztításáról szól (szabadon ferdítve):

lens.jpg

„A leghatékonyabb módja az objektív tisztításának, ha szöszmentes kendőt és kifejezetten erre a célra gyártott tisztítófolyadékot használunk. Soha ne alkalmazzunk oldószereket, mert ezek kárt tehetnek a lencsebevonatokban. Első lépésben egy körtepumpával fújjuk le a laza, nem letapadt szennyeződést, porszemeket az üvegfelületről, hogy nehogy összekarcoljuk ezekkel a lencsét. A makacsabb koszt lencsetisztító ecsettel lazítsuk fel, távolítsuk el, majd vessük be ismét a körtepumpát.

Következő lépésben cseppentsünk egy vagy két csepp tisztítófolyadékot a tisztítókendőre. Soha ne közvetlenül a lencsék felületére csöpögtessünk! Körkörös mozdulatokkal, a lencsetag közepétől kifelé haladva töröljük le a felületet. A mozgásfolyamat közben minimális nyomást alkalmazzunk; ha túl erősen nyomjuk rá a kendőt a felületre, az esetleges mikro-karcokat eredményezhet a lencsebevonaton.

Ha épp nincs kéznél tisztítófolyadék, akkor se leheljünk rá az üvegfelületre, mert a lehelet savas kémhatású, ami megtámadhatja a bevonatokat. Használjuk ekkor is a körtepumpát, a lencse-ecsetet, majd megint a körtepumpát, végül óvatosan töröljük le körkörös mozdulatokkal az üvegfelületet.”

Hát, biztos igazuk van, de szerintem egy objektív használati eszköz, de ha még a leheletünktől is félteni kell, akkor inkább hagyjuk a vitrinben a gyári csomagolásban, amit esetleg hermetikusan le is zárhatunk egy sok helyen kapható zacskóhegesztővel, ami ki is szívja a levegőt a csomagból..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.