Fújd ki magadnak: szenzor a sprayflakonból

A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói a képalkotó szenzorok új generációját fejlesztették ki elektromosan vezető műanyagokból, melyek állítólag a szilíciumlapkáknál nagyobb fényérzékenységgel rendelkeznek, s előállításuk is egyszerű és költségkímélő. Túl szép, hogy igaz legyen? Lássuk!

fujdra1.jpgLeheletvékony: az organikus szenzorokat kis és nagy felületű CMOS chipekre egyaránt fel lehet vinni, de alkalmazásuk lehetséges hajlékony műanyag fóliákon, vagy üvegfelületeken egyaránt. (Kép: U. Benz / TUM)

Összeszedtem az egyetem sajtóközleményéből a lényeget: […]Az elektromosan vezető műanyagot vékony filmrétegben kell felvinni a lapka felületére. A műanyag réteg vegyi összetételét az adott célnak megfelelően módosítani lehet, így akár a szabad szem számára láthatatlan fényspektrum is leképezhető.[…]

[…]Prof. Dr. Paolo Lugli és Dr. Daniela Baierl, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói, olyan eljárást fejlesztettek ki, melynek köszönhetően a hagyományos CMOS szenzorok teljesítménye olcsón növelhető. A speciális műanyag folyadékot leheletvékonyan kell felvinni a képérzékelő felületére, ami költséghatékonyan és precízen oldható meg szórásos eljárással.

fujdra2.jpgNagyteljesítményű: a tesztelés során beváltak az organikus szenzorok, melyek akár háromszor akkora fényérzékenységgel rendelkeznek, mint a hagyományos CMOS lapkák (Kép: A. Hedergott / TUM)

További előnye a műanyag szenzornak: a rögzíthető fényspektrum attól függően változik, hogy milyen vegyi anyagokat alkalmaznak az eljárás során. A megfelelő vegyület használatával sokkal olcsóbban lehet infravörös érzékelőket előállítani, melyek így sokkal szerteágazóbban terjedhetnek el ipari- és konzum körökben (például éjszakai digitális sofőr-asszisztens a jövő autóiban). Akit a téma tudományos része is érdekel, az itt elolvashatja a kutatók publikációját. (Forrás: photoscala.de)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.