Új, nagy érzékenységű szenzort fejleszt a Panasonic

A Panasonic újfajta elgondolásban rajzolta le a színszűrőt, melynek köszönhetően több fény jutna a lapkára, így zajosodás nélkül növekedhetne az érzékenység. A hagyományos Bayer színszűrőt a japán gyártó saját „Micro Color Splitter”, azaz miniatürizált színbontó prizmákkal helyettesítené. Ennek a megoldásnak előnye, hogy az összes beérkező fény közvetlenül a szenzorra irányul ahelyett, hogy felét – vagy még annál is többet – felemésztene a színszűrő réteg. Az új eljárás előnye kézenfekvő: kevesebb zaj, jobb fényhasznosítás.

pana_1.jpg

A Panasonic érvelése szerint a hagyományos színszűrő réteg a beérkező fény több mint felét elnyeli, mielőtt az elérhetné a képérzékelő lapka felületét. Ezzel szemben a gyártó „Micro Color Splitter” technológiája a teljes fénymennyiséget átereszti, aminek következményeként körülbelül egy teljes FÉ előny jelentkezik. Magyarán a „Micro Color Splitter” prizmákkal felszerelt lapka ISO 3200-as érzékenységen körülbelül annyi zajt produkálna, mint a hagyományos Bayer szűrős szenzor ISO 1600 mellett. Ezt a megoldást CCD és CMOS szenzoroknál egyaránt lehetne alkalmazni, akár konzumer, akár ipari kamerákba helyezve.

Az elgondolás gyakorlatilag az első komoly alternatívája lehet az immár több mint tíz éves Foveon X3 képérzékelőnek, azonban – mint az összes új technológia esetén – még valószínűleg sok fejleszteni és javítani való akadhat, mire piacképes termék gyártható az elképzelésből. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • In Motion

  A Foveon teljes más elvet használ, hiszen ott minden pixelen teljes RGB színleképezés van. Én éppen ezért nem a Foveon alternatívájának mondanám.

 • noss

  @In Motion: szerintem sincs sok köze a foveonhoz.

  ott a színvisszaadáson van a hangsúly,
  u.akkor hamar zajosodik, mert rétegről rétegre nő a fényveszteség.
  itt ‘csak’ a fényveszteséget kompenzálják, de marad a hagyományos(?) elrendezés.

  a szövegből nem derül ki, de látom a pixeleknél a W+R, W-R jelöléseket, amiket nem vágok.
  (white +/- red?)

  a foveon alternatívája a 3-szenzoros rendszer, amit eddig csak videókameráknál láttam 😉

  amúgy köszi a cikket, mint mindet 🙂

  szerintem ha ennyire közlékenyek, nem titkolják az elért eredményeket, akkor gyanúsan hamarosan termék is lesz belőle.

 • fejetlen bárd

  @noss: Ó azok a régi szép idők amikor még menő dolog volt 3 CCD-s rendszereket építeni. Azok voltak a szép évek, hatalmas dinamikával, hatalmas színtérrel és “zselé effekt” nélkül. Aztán persze a profi videózásba is betört a CMOS és nem volt megállás… a nagyok is (Arri, CineAlta vagy a RED) a CMOS mellett döntöttek, állandó probléma a kocsonyásodás és persze a DSLR-ek is mindent meghódítottak. A zseniális 3 CCD-s rendszereket pedig mindenki elfelejtette.

 • noss

  @fejetlen bárd: jaja, utálom amikor elvész az értelem a végletekig spúr(!) gazdasági szempontok miatt