Sony World Photography Awards: megvannak a döntősök!

Négy magyar is van a világ legjobb fotói közt. Sajtóközlemény:

Kihirdették a Sony World Photography Awards 2013-as fotópályázatának professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriájában nevezettek szűkített listáját. A minden eddiginél nagyobb számú beérkezett pályázat közül négy magyar fotós alkotásai is esélyesek az abszolút és a kategória díjakra.

swpa1.jpg(Balazs Gardi, Hungary, Finalist, People, Professional Competition, 2013 Sony World Photography Awards)

A Sony World Photography Awards idei versenyére 170 országból rekordszámú, közel 122 000 alkotás érkezett, amelyek közül a fotós ipar vezető képviselőiből álló tiszteletbeli zsűrinek kellett kiválasztani azt a párat, amelyek minőségükkel, eredetiségükkel és modern megjelenésükkel kitűntek a többi közül. A beérkezett pályázatok között olyan témájú képek is szerepeltek, mint a szíriai konfliktus, Barack Obama elnöki kampányútja, egy magával ragadó tanulmány a kabuli moziközönségről vagy éppen egy merész kép az állatvilágról.

swpa2.jpg(Balazs Gardi, Hungary, Finalist, People, Professional Competition, 2013 Sony World Photography Awards)

A világméretű fotóversenyre beérkezett pályázatok közül négy magyar fotós alkotásai is felkerültek a szűkített listára. A professzionális versenyen belül, az „Emberek” kategóriában Gárdi Balázs került be a döntősök közé, míg az amatőrök versenyén belül az „Építészet” kategóriában Forgács István, a „Pillanatfelvétel” kategóriában pedig Nagy Tamás esélyes a győzelemre. A 20 év alatti fiatal fotográfusok versenyén a „Kultúra” kategóriában induló Filin Ilia képviseli hazánkat.

swpa3.jpg(István Forgács, Hungary, Shortlist, Architecture, Open Competition 2013 Sony World Photography Awards)

A szűkített listára került kiváló alkotásokat végignézve bárki megtapasztalhatja, hogyan is látták 2012-t a világ legjobb feltörekvő fotográfusai. Az idei fotópályázatra azonban nem csak fiatal tehetségek neveztek, hanem olyan neves fotósok is, mint a spanyol nemzetiségű Javier Arcenillas, az új-zélandi Robin Hammond vagy az olasz fotós, Paolo Pellegrin.

swpa4.jpg(Tamás Nagy, Hungary, Shortlist, Split Second, Open Competition 2013 Sony World Photography Awards)

„Nagyon sokat vitáztunk az elmúlt három napban, hiszen mindenki hevesen érvelt az általa bírált kategóriából kiemelkedő képekért” – számolt be a kiválasztási folyamat kihívásairól Catherine Chermayeff zsűritag, a Magnum Foundation igazgatója. „A képek elbírálása rendkívül nehéz szakmai feladat, de a kiválasztott képeket elnézve, megérte az erőfeszítéseket” – fűzte hozzá a zsűri elnöke.

Astrid Merget, a World Photo Organization kreatív igazgatója egyértelműen megfogalmazta a szervezet célkitűzését, mégpedig hogy megtalálja a világ legjobb kortárs alkotásait és művészeit. A WPO igazgatója hozzátette, hogy a szűkített lista a legjobb módszer arra, hogy felhívja a fotósvilág figyelmét az új tehetségekre.

A szűkített listára került fényképészek pályázatai bemutatásra kerülnek a londoni Somerset Housban 2013. április 26. és május 12. között, illetve az évente megjelenő Sony World Photography Awards 2013-as kiadású könyvében is.

A Nyitott és az Ifjúsági kategória nyerteseit március 19-én hirdetik ki.

A professzionális kategória győzteseit április 25-én, egy Londonban megrendezésre kerülő gálaesten hirdetik ki, ahol egyben átadják a L’Iris d’Or-t, azaz a Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year (az év profi fotósa) címet is egy 25 000 dolláros jutalommal együtt a 15 profi kategória győzteseiből választott legjobb fotográfusnak. Az amatőr kategória győztese az Open Photographer of the Year (az év amatőr fotósa) díjjal és 5 000 dollárral lesz gazdagabb, emellett a Sony minden kategória nyertesét a legújabb képalkotási felszereléseivel is megjutalmazza.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.