Ingyen vihető a Raspberry Pi-hez való kamera

A The Raspberry Pi Foundation egy hónapja jelentette be, hogy olyan apró kamerát terveztek, ami az apró ARM alapú számítógéphez csatlakoztatható közvetlenül. A valamikor áprilisban megvásárolható egységért 25 dollárt kérnek majd, de az alapítvány közleménye szerint tíz gyártás előtti példányt ingyen odaadnak azoknak, akik a legkreatívabb ötlettel állnak elő a készülék használatával kapcsolatban.

raspberrypicamera.jpg

Liz Upton, a közösségi menedzser így nyilatkozott: „Azt szeretnénk, hogy minél ötletesebb megoldások szülessenek. Játszadozzunk el az arcfelismeréssel, vagy építsünk össze két kamerát, hogy valamiféle térbeli képet kapjunk végeredményként; de akár olyan funkció is elképzelhető, amikor a kamera felismeri, ha valami bekerül a látómezejébe, aminek nem kellene ott lennie és erre a rendszer reagálva végrehajt valamit. Nem olyan pályaműveket várunk, ahol egyszerűen csak fényképezésre használják a termékünket – legyen bármennyire is szép az elkészített fotó.”. A pályázat célja, hogy még a tömeggyártás elindítása előtt tesztelhessék a berendezést. „Azt szeretnénk, hogy a pályázók végezzék el nekünk a rendszer komolyabb tesztelését.” – fűzte hozzá Upton.

A pályázatra még március 12-ig lehet beküldeni az ötleteket a iwantacamera@raspberrypi.org email címre.

A Raspberry kamera fontosabb műszaki paraméterei:

  • Szenzor: OmniVision OV5647 jelölésű, 5 MP-es felbontású, BSI CMOS lapka
  • 1,4 x 1,4 mikronos pixelméret
  • 8/10 bites adatkimenet
  • 2 x 2-es pixelösszevonás támogatása (alacsonyabb zaj, magasabb dinamika)
  • Kameraegység mérete: 8 x 8 x 4 mm
  • Csatlakozás: Raspberry-féle egyedi csatlakozás hajlékony kábelen keresztül
  • Állóképek felbontása: 2592 x 1944 pixel
  • Mozgóképek felbontása: maximum 1920 x 1080 @ 30 fps, 1280 x 720 @ 60 fps

Dave Akerman valószínűleg egyike lesz azoknak, akik ajándékba kapnak majd egy Raspberry kamerát, hiszen egy olyan érdekes projektben szerepeltette a készüléket, ami a Raspberry alapítvány képviselői szerint is figyelemre méltó: egy léggömbre erősítve juttatta el az egységet a légkör peremére, ahonnan az a képeket visszasugározta a Földre. Akerman blogján mindenképp érdemes elolvasni a projektről szóló bejegyzést. (Forrás: wired.co.uk)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.