Az Android operációs rendszert eredetileg fényképezőgépekhez tervezték

Az Android társalapítója, Andy Rubin a PC Worlddel folytatott párbeszéd során azt nyilatkozta, hogy a népszerű és piacvezető operációs rendszert eredetileg nem is okostelefonokhoz, hanem fényképezőgépekhez tervezték. Az eredeti koncepció szerint, amit még 2004-ben tártak a befektetők elé, az Androidot úgy tüntették fel, mint kamerák operációs rendszerét, amelynek jó része a képek online, felhőben történő tárolásáért lett volna felelős. Amikor azonban 2005-ben a Google felvásárolta az Androidot, a tervek megváltoztak. Ezt követően az Androidnak más jövőt kezdtek írni, ahol elsődleges cél a mobil készülékek meghódítása lett.

andy_rubin.jpgAndy Rubin, aki az Android felvásárlása után a Google egyik vezetője lett

A PC World interjúja szerint a stratégia akkor változott, amikor Rubin csoportja alaposabban szemügyre vette a piacot és úgy látta, hogy a fényképezőgépek térnyerése lelassult; ezzel szemben az „okos” mobil eszközök sosem látott felvirágzásának lehettünk szemtanúi, aminek a csökkenő hardverárak csak részben voltak kiváltói. Ahelyett, hogy pénzért kezdték volna árulni operációs rendszerüket, Rubinék úgy döntöttek, hogy maradjon ingyenes az Android, hiszen tudták, hogy az ipar igen árérzékeny.

android.jpg

Érdekes, hogy Andy Rubin annak idején, a konkurenciaharc indulásakor nem az Apple-től, hanem a Microsofttól és a Symbiantól félt. Nos, a történet folytatása már mindannyiunk számára ismert: az Android rendszer 2010-ben elért 9%-os piaci részesedése (USA és EU) időközben 72%-ra emelkedett, s eközben a kis zöld robot elkezdte hódító hadjáratát a fényképezőgépek körében is (Nikon Coolpix S800c és Samsung Galaxy Camera). Egyelőre a fotómasinák gyártói még óvatosan kezelik a rugalmas és szabad rendszert, de ki tudja, mit hoz a jövő?

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.