Díjakat osztogatott a TIPA

A Technical Image Press Association (TIPA) április 20-án tartotta éves találkozóját Hong Kong-ban, ahol a 2013-as díjazottak felől döntöttek. A TIPA zsűrije évente tartja közgyűlését, ahol a fotós szakma legjobb fejlesztéseit díjazzák. Legyen szó fotónyomtatóról, állványról, fotós táskáról, objektívről, vagy fényképezőgépről, itt minden kategóriában izgulhatnak a gyártók. Idén is számtalan kategóriában ítéltek oda díjakat a fotóipari termékeknek, melyek közül álljanak itt a legnépszerűbbek.

Canon

A Canon több kategóriában indult, így egyszerre több díjat is söpörhetett be. Megszerezte a legjobb professzionális dSLR objektívnek járó elismerést az EF 24-70 mm F2.8L II USM lencserendszerrel, de elismerésben részesült az egyik legújabb tükörreflexes fényképezőgépük is, az EOS 100D belépőkategóriás masina. Az igényes amatőr kategóriában az EOS 6D nyert, míg a legjobb VDSLR (videózásra kihegyezett tükörreflexes fényképezőgép) osztályban az EOS 1Dc győzedelmeskedett. A japán gyártó fotónyomtatói sem mentek haza üres kézzel: a legjobb igényes amatőr fotónyomtató címet a Canon PIXMA PRO-10 vitte el.

EF_24-70mm_f2.8L_II_USM_Default_tcm128-952820.jpg

Epson

Mint régi nagy márka, az Epson is sikeresen vette a TIPA zsűrizését. A legjobb multifunkciós fotónyomtatónak járó elismeréssel térhetett haza a tribünről az Epson Expression Photo XP sorozat.

Epson_Expression_Premium_XP_700.jpg

FujiFilm

Úgy tűnik, a FujiFilm csillaga egyre fényesebben ragyog: az elmúlt éveket nagyon sikeresen zárta az X100, az X10 és az X-Pro 1-gyel indított irányzat, amit Az X100S, az X20 és az X-E1 folytatott. A TIPA zsűrije „a legjobb igényes amatőr rendszerkompakt” kategória-győztesének kiáltotta ki az X-E1 masinát, míg az említett X20 a legjobb igényes amatőr kompakt gépe díjat zsebelhette be. Persze, a jó rendszerkompakt vázakhoz megfelelő optikák is kellenek: úgy tűnik, a Fujinon XF 14 mm F2.8R mindenkinek elnyerte a bizalmát, hiszen a TIPA-tól is megkapta a „legjobb rendszerkompakt fix objektívnek” járó címet.

x100s.jpg

Leica

A német gyártó luxuskategóriába sorolható fényképezőgépei hosszú évtizedek óta dobogtatják meg a fotóbolondok szívét. Idén a Leica M (Typ 240) nyerte el a „legjobb professzionális fényképezőgép” titulust.

leica_m.jpg

Nikon

A Nikon több serleggel térhetett haza, hiszen nem csak a legjobb belépőkategóriás rendszerkompakt objektív díjat szerezte meg (a Nikon 1 Nikkor 11-27,5 mm F3.5-5.6 optikával), hanem magáénak tudhatja a legjobb szuperzoom kamerának járó plecsnit is, amit a Coolpix P520 kapott. A lista folytatódik a legjobb könnyen kezelhető kompakt fényképezőgép címmel (Coolpix S01) és a legjobb igényes amatőr dSLR fényképezőgépe titulussal (D7100).

d7100.jpg

Olympus

Az Olympus újabb TIPA elismerést söpörhetett be, amit most a legfrissebb PEN Light fényképezőgépének köszönhet. A 2012 őszén bemutatott E-PL5 az Entry-Level Compact System Cameras (belépőkategóriás rendszerkompaktok) kategóriában tarolt felhasználóbarát dizájnjával, kimagasló gyorsaságával és remek képminőségével, amit rossz fényviszonyok mellett (értsd: magas ISO értékeken) is képes megőrizni. A zsűri tagjait főleg az OM-D E-M5 masinában megismert, az E-PL5-be is beépített új 16 MP-es szenzor és a TruePic VI jelfeldolgozó processzor teljesítménye nyűgözte le.

epl5.jpg

Panasonic

A Panasonic DMC-GH3 fényképezőgépe anno tesztünkben is kimagaslóan jól teljesített, így nem csoda, hogy a Technical Image Press Association szakemberei is a legjobb professzionális rendszerkompakt fényképezőgépe címmel illették. A DMC-FT5 „fotóterminátor” sem ment haza üres kézzel, mivel begyűjtötte a legjobb strapakompaktnak járó elismerést.

gh3.jpg

Samsung

A koreai tigris, a Samsung is több vasat terméket tartott a TIPA tüzébe: a legjobb innovációért járó díjat a Samsung 45 mm F1.8 2D/3D objektív szerezte meg. A sikersztori itt még nem ért véget, hiszen a legjobb mobil képalkotó készüléke címet a Samsung Galaxy Camera vihette el. A legjobb igényes amatőr rendszerkompakt gépe az NX300 lett, amely roppant igényes kivitelezésével és remek tudástárának köszönhetően megérdemelte az elnevezést.

nx300.jpg

Sigma

A Sigma ezúttal két objektívvel tudott elismeréshez jutni: a legjobb belépőkategóriás dSLR objektíve plecsnit a Sigma 17-70 mm F2.8-4 DC Macro OS HSM kapta, míg a legjobb igényes amatőr dSLR optika címet a Sigma 35 mm F1.4 DG HSM vitte el.

sigma_17_70mm_f28_4_dc_.png

Sony

A Sony egyre merészebb, ötletesebb lépésekkel szerez elismerést a fotóiparban, így nem csoda, hogy a teljes képmezős Cyber-shot DSC-RX1 megszerezte a legjobb prémium kamerának járó díjat. A legjobb rendszerkompakt objektíve címmel pedig a Sony E-bajonettes 10-18 mm F4 OSS lencserendszere térhetett haza.

DSCRX1B.png

Vanguard

A legjobb állvány elnevezést idén a szénszálas Vanguard ABEO PRO Kit 283 CGH és GH300T szett kapta. A GH300T pisztolymarkolatos gömbfej két irányban svenkelhető és 72 beosztású panoráma aljzattal is rendelkezik. A háromláb központi szára 0-180° között állítható vízszintesen és függőlegesen, gyorszáró reteszével pedig egy mozdulattal rögzíthető tetszőleges állásban. A lábakat 25-80°-os állásban lehet fixálni; a szárak végén a gyártó úgynevezett három az egyben talprendszere található, aminek segítségével bármilyen talajon garantált a biztos és stabil felállás.

ABEO-Pro-283CGH-Front_1.jpg

Ez még azonban nem minden, hiszen a legjobb fotóstáska címet is a Vanguard kapta, mégpedig a Vanguard Quovio 41 jelölésű termékével. A válltáska nem csak profiknak, hanem az igényes amatőröknek is jól szolgálhat. Belseje a szeparátoroknak köszönhetően igény szerint kialakítható, s akár egy videokamera, illetve profi dSLR váz plusz optikák és kiegészítők is kényelmesen elférhetnek a termék bendőjében. Fotós eszközeink mellé akár egy 14”-os notebooknak is jut hely; a vízálló alsó résznek és az ütéseket elnyelő lábaknak köszönhetően a durvább igénybevételtől sem kell félteni cuccainkat. A Vanguard termékeit itthon a bluechip.hu webáruházában vásárolhatjuk meg.

Quovio-41-1.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.