Az Adobe tiszta vizet önt a pohárba

Világszerte nagy felhördülést okozott az Adobe Creative Cloud üzleti modellje, amit javarészt félreértések és híresztelések váltottak ki.

Ezentúl nem fogjuk tudni megvásárolni az Adobe Creative Suite szoftvercsomagját, mert azt az irányvonalat a gyártó a CS6-tal lezárja, s beszünteti. Helyette a Creative Cloud bérleti üzleti modell lép életbe. A félreértések túlnyomó részét az ezzel kapcsolatos elképzelések okozták, mondván a programok (pl. a Photoshop) futtatására immár kizárólag élő internetes kapcsolat megléte mellett lesz csak lehetőség. Azonban ez nem igaz, bár tény, hogy adott időközönként a bérlőnek fel kell lépnie az internetre, hogy megerősítse, érvényesítse licencét.

adobecc.jpg

Az Adobe szoftvercsomagjait továbbra is a felhasználó saját számítógépére kell majd telepíteni; az ehhez a lépéshez szükséges állományok beszerzése azonban ezentúl az interneten keresztül fog zajlani, tehát kézzel fogható (CD, DVD stb.) formátumban valóban megszűnik a forgalmazás. Az alkalmazások tehát mindenkinek saját gépéről fognak futni és a létrehozott állományokat is – a híresztelésekkel ellenben – a saját merevlemezen (vagy a gépünk más tárolóegységén) fogjuk tárolni. Az Adobe azonban az új szolgáltatása részeként felkínál minden egyes bérlőnek egy adott méretű tárterületet (20 GB), így anyagainkat akár a „nagy felhőben” is tárolhatjuk.

Hogyan zajlik majd a licenc megerősítése, mennyibe fog kerülni a bérlés? Az Adobe többféle bérleti modellt tesz le elénk. Az éves szerződést kötők esetében havi 20 dolláros költséggel kell számolni, azonban a felhasználó időközben nem mondhatja fel a szerződést. A szabadabb konstrukcióban, amikor szintén egy évre szerződünk, de bármikor lemondhatjuk a szolgáltatást, már havi 30 dollárt kell fizetni. Aki már meglévő (legalább CS3 vagy újabb) Adobe csomagról akar a Creative Cloudra előfizetni, annak a szoftvercég most kedvezményt nyújt, így az első 12 hónapban csupán 10 dollár a havidíj. Az ad hoc jellegű előfizetőknek 30 naponta legalább egyszer élő internetes kapcsolatot kell létesíteniük, hogy licencüket meghosszabbíthassák, míg az éves bérlőknek ez a határ 99 napra tolódik.

A Creative Cloud használata tehát nem kényszerít senkit a folyamatos internetes életmódra, s ha megszűnik a szerződésünk, akkor sem kell félni fájljaink elvesztésétől: az Adobe nem törli anyagainkat sem a felhőből, sem a saját gépünkről, csupán a bérelt szoftvert nem fogjuk tudni tovább használni. Az Adobe CC ráadásul nem zárja ki a régebbi (értsd: Creative Suite) programcsomagok párhuzamos használatát sem. A vállalat képviselőjének elmondása szerint az Adobe Photoshop CS6 támogatása sem szűnik meg még jó ideig, így például megkapja majd az Adobe Camera RAW 8-as változatát is, azonban a CC csomag újításai nélkül.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.