Kutatók kifejlesztették a tartalomfüggő kitöltést 3D fényképekhez

Anno, amikor pár éve bemutatta az Adobe a „Content Aware Fillt”, avagy a tartalomfüggő kitöltést a Photoshopban, mindenkinek leesett az álla. Időközben a népszerű képszerkesztő szoftver rajongótábora megkapta, amire vágyott, s elégedetten használják is mindannyian a funkciót, ami remekül működik hagyományos 2D-s képekkel. A térbeli hatású fényképek javítása azonban már más tészta, ott nem ilyen egyszerűen orvosolható egy-egy nem kívánatos elem eltávolítása.

morse-howard-BYU.jpgBryan Morse és diákja, Joel Howard

Az Adobe ezért szponzorként és tanácsadóként partnerséget kötött a Brigham Young Egyetemmel, ahol egy projekt keretein belül Joel Howard végzős diák és professzora, Bryan Morse olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, melyekkel a 3D-s felvételeken is megoldható a tartalomfüggő kitöltéssel való javítás. A 3D-s képek egy hagyományos, ám egymástól némileg eltérő szögben felvett fényképpárból állnak. Ezeket különösen nehéz úgy szerkeszteni, hogy a végeredmény ne legyen „szemet bántó”. A tartalomfüggő kitöltést tehát úgy kell megvalósítani, hogy megmaradjon a bal-jobb konzisztencia.

Nagyon leegyszerűsítve a lényeget, az eljárás úgy működik, hogy az algoritmusok létrehoznak egyfajta „mélységi térképet”, ami – ahogyan neve is jelzi – feltérképezi minden egyes pixel és objektum mélységét, téradatait a fotón. Ezáltal lehetségessé válik a javított, törölt pixelek pontos helyettesítése. A térképnek és egy Morse által fejlesztett kiegészítésnek köszönhetően egyébként a fényforrások is szerkeszthetővé váltak.

Bár a 3D-s termékek egyelőre nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, Morse meg van arról győződve, hogy a piac hatalmasat fog ugrani, ha végre lehetővé válik a 3D-s tartalmak szemüveg és más segédeszközök nélküli fogyasztása. A kutatók teljes, tudományos cikke itt olvasható. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.