A mostaniaknál 1000-szer érzékenyebb szenzort fejlesztettek szingapúri kutatók

A Nanyang Technological University kutatói olyan grafén alapú képérzékelőt fejlesztettek ki, amelynek fényérzékenysége a jelenlegieknél akár ezerszer nagyobb lehet. A szenzor a fénynek igen széles spektrumát képes érzékelni, így számtalan alkalmazási területen lehet majd kamatoztatni előnyeit (pl. infravörös, vagy térfigyelő kamerákban, de akár orvosi alkalmazásban).

ntu_1.jpg

A lapka akár rossz fényviszonyok mellett is képes arra, hogy a mostaniaknál sokkal tisztább képet alkosson, hiszen a beérkező fény által gerjesztett elektronokat sokkal tovább képes „fogva tartani”. További előnye, hogy jóval alacsonyabb feszültségen üzemeltethető: tizedannyi áramra van szüksége, mint a hagyományos érzékelőknek. Csak hab a tortán, hogy tömeggyártása is olcsóbb lenne.

grafen.jpgKép forrása: wikipedia

„Bebizonyítottuk, hogy ma már lehetséges grafén alapú, olcsó, érzékeny és flexibilis fényérzékelő szenzorokat gyártani. Azt gondoljuk, hogy fejlesztésünknek nem csak a fogyasztói fotográfiai iparra lesz hatása, hanem a műholdas képalkotásra és a kommunikációs iparágakra, valamint egyes infravörös-érzékeléses alkalmazásokra egyaránt.” – mondta Wang Qijie.

Wang úgy érzi, hogy az új fejlesztésüknek komoly esélye van arra, hogy a jövőben alkalmazzák a fényképezőgépek tömeggyártásában: „A szenzor tervezése során szem előtt tartottuk a jelenlegi gyártási eljárásokat. Ez azt jelenti, hogy az iparág – elvileg – továbbra is a CMOS szenzor gyártása során alkalmazott technológiákat alkalmazhatja. Így hát a gyártók egyszerűen, az alapanyagok cseréjével állhatnak majd át a mi új, nanoszerkezetű grafén anyagunkra.”. (Forrás: cnet.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.