Régi újdonságok a Sonytól: RX1R és RX100 II – meg egy HVL-F43M nevű vaku

A Sony ma reggel három újdonságot jelentett be, melyek közül a legújabb készülék a HVL-F43M elnevezésű rendszervaku. Előbb azonban pár szó a fényképezőgépekről (nem lesz hosszú, ígérem). A teljes képmezős szenzorral szerelt RX1R gyakorlatilag ugyanaz, mint a tavaly bemutatott RX1, azzal a különbséggel, hogy az újdonságnál elhagyták a szenzor elől az aluláteresztő szűrőt. Ennek kapcsán a gyártó részletgazdagabb képet ígér – persze, minden érme kétoldalas, így a több részlettel a moiré előfordulásának veszélye is megnő. Minden más, tehát a szolgáltatások, a funkcionalitás, az ergonómia, a külvilág és a 35 mm F2 optika is maradt a régiben. A masina szerencsére nem lett drágább, az AA szűrőssel egy árban, azaz 2800 dollárért kerül a boltok polcaira.

rx1r.jpg

A másik újdonsága a japán vállalatnak az 1”-os szenzort felvonultató RX100 II csúcskompakt, ami az RX1R-nél egy fokkal több újítást tartalmaz. A DSC-RX100 II-ben egy hátulról megvilágított 20 MP-es, 1”-os BSI Exmor R CMOS képérzékelő teszi a dolgát, ami a Sony szóvivője szerint közel 40%-kal nagyobb érzékenységű, mint az RX100-ban található egység. A gép hátoldalán is történtek változások, így a kijelző immár dönthető (az RX100-é fix volt), tehát a 84°-ban felfelé illetve 45°-ban lefelé fordítható egérmozival sok esetben könnyebb lesz a képkomponálás. Van a legújabb divathullámnak eleget téve Wi-Fi, NFC, de a vakusaru is megújult: ez már a Sony Multi Interface Shoe-ja, ami speciális csatlakozósorának hála kiegészítők teljes sorát fogadni képes (elektronikus kereső, mikrofon és hasonlók). Mozgóképfelvételnél látható egy apró frissítés: az RX100 II 1920 x 1080-ban képes a 24p szabványú anyagok rögzítésére. Júliustól 750 dollárért kereshető a boltokban.

rx1002front.jpgrx1002back.jpg

Végül a Sony egy korszerűsített HVL-F43AM vakut, azaz konkrétan a HVL-F43M egységet is letette elénk az asztalra. Az újdonság már kompatibilis a Sony Multi Interface Shoe aljzatával, amely megtalálható az SLT, NEX és R fényképezőgépeken egyaránt. A mérnökök videózást megkönnyítő LED fénnyel is felszerelték a villanót, ami emellett dönthető, elforgatható és oldalra billenthető fejjel bír. A HVL-F43M júliustól lesz megvásárolható 400 dollárért.

vaku.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.